Proti své bývalé resortní kolegyni Heleně Válkové vystoupila i Hana Marvanová, která měla na ministerstvu přípravu zákona na starosti. Foto: Mediafax

Předseda advokátů Vychopeň a ministryně Válková se tvrdě ohradili proti výrokům Marvanové

Nátlak advokátů označila opakovaně za důvod odchodu z ministerstva spravedlnosti bývalá náměstkyně ministerstva Hana Marvanová. Současně však prohlašuje, že se mezi advokáty hodlá vrátit. V tuto chvíli má Marvanová pozastavenou činnost advokáta pro neslučitelnost se zaměstnáním na ministerstvu spravedlnosti. O obnovení činnosti musí požádat právě advokáty. Předseda České advokátní komory Martin Vychopeň se dnes proti jejím výrokům  razantně ohradil

 „Mediální vyjádření kolegyně Marvanové proto považuji za nepravdivá, zavádějící a ze stavovského hlediska za neetická,“uvedl doslova předseda ČAK Martin Vychopeň ve Stanovisku k mediálním vyjádřením JUDr. Marvanové.

„S velkým překvapením a nevolí jsem včerejšího dne (2. 6. 2014) sledoval opakovaná mediální vystoupení JUDr. Hany Marvanové, náměstkyně ministryně spravedlnosti a advokátky, která označila za jednu z příčin svého sporu s ministryní spravedlnosti a důvod svého odchodu z Ministerstva spravedlnosti jakési negativní působení a tlaky blíže nespecifikované advokátní lobby (snad dokonce advokátní komory!) ve věci změny advokátního tarifu“, napsal ve stanovisku k výrokům Marvanové předseda advokátní komory.

„Jako představitel svobodné, samosprávné a nezávislé stavovské organizace se proti podobným výrokům JUDr. Hany Marvanové musím důrazně ohradit,“ zdůrazňuje Vychopeň.

Podle jeho vyjádření se v posledních měsících jako předseda Komory  za ČAK účastnil velkého počtu jednání jak v ústavněprávním výboru Poslanecké sněmovny, tak jednání u kulatého stolu, která svolávala ministryně spravedlnosti i samotná JUDr. Hana Marvanová v pozici její náměstkyně. Šlo o jednání otevřená a těchto jednání se účastnili nejen zástupci justice a dalších právnických profesí, nýbrž i zástupci veřejnosti.

„Je pravda, že naše vystupování na těchto setkáních bylo razantnější, to ale až poté, co jsme byli informováni, že ministerstvo vedlo několik separátních jednání s představiteli a tvůrci návrhu novely občanského soudního řádu, nakonec v Poslanecké sněmovně předloženého skupinou poslanců, která je stále ve hře a kterou JUDr. Marvanová podporovala, podle níž má být opuštěna zásada přiznání náhrady nákladů řízení spočívajících v zastoupení advokátem u pohledávek do 10 000 Kč,“ vysvětluje ve stanovisku Martin Vychopeň, který konstatuje, že Česká advokátní komora se řádně a včas k navrhovaným změnám advokátního tarifu, který je vydáván ve formě vyhlášky Ministerstva spravedlnosti ve standardním připomínkovém řízení podrobně vyjádřila a svá vyjádření publikovala i na svých webových stránkách.

Marvanové nehrozí za obviňování kolegů z nátlaku žádná sankce, protože obvinění nešíří jako advokátka. „Neeticky se v tuto chvíli chová jako individuální občan, nikoli jako advokát,“ uvedla pro Českou justici mluvčí Komory Iva Chaloupková, která potvrdila, že pozastavený výkon advokacie se neobnovuje automaticky, ale Marvanová si musí podat advokátní komoře žádost.

„Pozastavený advokát si musí obnovit advokacii na svou osobní žádost. Automaticky se to neděje. Že by paní doktorce stačilo pár výroků v médiích a činnost jí byla obnovena, tak to nefunguje,“ komentuje Iva Chaloupková.

Kromě advokátů na výroky Marvanové už včera razantně reagovala také ministryně Helena Válková, která uvedla, že se důrazně ohrazuje proti tvrzení kohokoliv, že je součástí jakékoli mafie a  podléhá advokátní, exekutorské, soudcovské nebo jiné lobby. Proti obvinění Marvanové se hodlá bránit.

„Jedna věc je profesionální konzultace se zástupci jednotlivých oborů uvnitř justice, druhou věcí je podléhání nějakému lobbingu. Taková tvrzení jsou účelová a absolutně postrádají racionální základ. Netuším, jak dlouho budu ministryní, vím ale jednoznačně, že proti těmto lžím jsem odhodlána se bránit,“ uvedla k počínání Marvanové ministryně spravedlnosti.

Irena Válová