„Robocop“ K5 v nočním Sillicon Valley. Foto: Rt.com

Bezpečnost v Sillicon Valley začal hlídat „robocop“

Sillicon Valley je střediskem amerického a nejspíš i světového vývoje nových technologií. Vcelku logicky právě tady vyrazil do ulic střežit bezpečnost první robotický policista.

Robot se jmenuje K5 a vyrobil ho technologický start up Knightscope. Je metr dvacet vysoký, váží něco kolem pětadvaceti kilogramů a na první pohled připomíná nejvíc ze všeho trochu přezdobené velikonoční vajíčko.

Jádrem technologie K5 je propojený systém čtveřice kamer sledujících třistašedesátistupňový okruh. Ty doplňují další senzory, jejichž úkolem je monitorovat jakoukoliv podezřelou činnost v okolí robota. Ten se mimochodem po ulicích pohybuje vlastní silou, pohání ho elektromotor.

K5 je prostřednictvím WiFi připojení jednak propojený se svými „kolegy“, jednak je zasíťovaný do širšího komunikačního rozhraní napojeného na panely centrální ochrany a na policejní stanice.

K5 je neozbrojený. Jeho jedinou zbraní je siréna, která kvílí jako o život. Čím závažnější situace, tím hlasitější jekot siréna vydává. Robot si dokáže přivolat na pomoc další stroje, a pokud vyhodnotí, že je zapotřebí přítomnost živých (a případně také ozbrojených policistů), kontaktuje je.

„Věřím, že roboti jsou vynikajícím nástrojem pro monotónní a někdy nebezpečnou práci,“ myslí si zakladatel a ředitel Knightscopu William Santana Li. „Naším cílem je zbavit lidský personál povinnosti tuto službu vykonávat. Lidé by se měli věnovat činnostem, při kterých je robot nemůže nahradit.“

K5 se prozatím osvědčil více než uspokojivě. Hlídá například centrálu technologického gigantu Microsoft, který je ostatně dodavatelem robotových technologických „nervů“. Robota je vidět na nočních parkovištích nebo u zastávek školních autobusů. Zastavuje kolemjedoucí auta, aby mohli školáci bezpečně nastoupit a vystoupit.

Robota si objednalo už dvanáct společností, které ho chtějí využívat třeba namísto ostrahy v obchodech. Kamerám K5 by neměl uniknout žádný zloděj, robot je neúplatný, nezná polehčující okolnosti. Současně ale jeho existence vyvolala jisté pochybnosti. V Sillicon Valley už teď začali uvažovat o tom jak se bude muset změnit běžný postup například zatýkání. A je tu i další riziko.

To, že robot K5 není ozbrojený, teď neznamená, že výzbroj nedostane nikdy. Zatím se pro něj zvažuje instalace lepkavých vláken podobných pavučinám, které by delikventa spoutaly. Není ale ani zdaleka vyloučeno, že například při ostraze letišť nebo vojenských základen by K5 mohl nést smrtící zbraně. A potom bychom už stáli před zásadní otázkou: Kdo by zodpovídal za smrt způsobenou krvelačnějším příbuzným robota K5?

Ondřej Fér