Logo kosovské mise EULEX.

Skandál v EULEXu: Britská právnička popsala případ tamním médiím

Jako úřad korupčních praktik, ze kterého úředníci mizí už ve čtvrtek, letí domů a vrátí se v úterý dopoledne, popsala tento týden misi EULEX v Kosovu právnička a Maria Bamiehová. Bamiehová, která z korupce viní českou prokurátorku z Vrchního státního zastupitelství v Praze Jaroslavu Novotnou, se vrátila do Londýna. Podle prohlášení nového šéfa mise Gabriele Meucciho jsou podezření z korupce v Kosovu vyšetřována už měsíce. Podle tiskové zprávy českého ministerstva spravedlnosti jako by se nic z toho nestalo. Po nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi je to další úřad, který není skandálem v kosovské misi EULEX nijak zneklidněn.

Podle britské právničky Marie Bamiehové celý případ podezření z korupce v EULEXu vyvolává širší otázky, co vlastně mise za šest let existence dosáhla a kolik to stálo plátce daní. „Naše peníze jdou na misi, kde zaměstnanci pracují na poloviční úvazek, ale dostávají plný plat. Zmizí ve čtvrtek nebo v pátek ráno, letí domů a objeví se znovu až v pondělí odpoledne nebo v úterý dopoledne,“ uvedla o misi EU EULEX pro britský Daily Mail Bamiehová. Podle ní až dosud stála tato mise Evropskou unii 750 milionů liber.

Na korupční případ, který má potenciál stát se největším skandálem EU a který minulý týden převzal zvláštní vyšetřovatel EU, přišla Bamiehová díky odposlechům. Úředník kosovského ministerstva zdravotnictví Ilir Tolaj byl zadržen a dán do vazby kvůli obvinění, že požadoval úplatky od farmaceutických firem výměnou za oficiální smlouvy. Do cely propašoval telefon.

„Dostala jsem příkaz od soudu odposlouchávat jeho hovory, protože nebyl oprávněn mít telefon,“ popsala tisku Bamiehová začátek případu. Výsledky odposlechů, jak byly shromážděny v květnu 2012, byly zneklidňující. Jak Bamiehová opakovaně uvádí, z odposlechů je jasné, že Tolaj přijímal hovory osob, které se prohlašovaly za prostředníky mezi italským soudcem z mise EULEX Francesco Floritem a nadřízenou Bamiehové, českou státní zástupkyní z Vrchního státního zastupitelství v Praze Jaroslavou Novotnou.

Prostředníci měli v telefonu Tolajovi říkat, že italský soudce Florit udělá vše, aby mu pomohl, protože podle soudce si pomoc zaslouží. Bamiehová byla podle svých slov zděšena, když zjistila, že i ona je předmětem telefonických hovorů. Například zaznělo, že italský soudce Florit popisuje Bamiehovou jako „velmi obtížnou“ a že Ital navrhl, že by ji vyměnili.

Podle toho, co Bamiehová opakovaně v tisku uvádí, se v odposlouchaných telefonech měli lidé bavit o jiných lidech a o tom, kdo se s kým setkal a kdo by měl zastávat jakou funkci ve státní správě. Například další z mluvčích – prostředníků v odposlouchávaném telefonu Kolajovi o Novotné sděloval, že bude mít schůzku se šéfovou Bamiehové – „šéfkou …tou českou dámou“. Fotografie Češky Novotné je součástí článku britských novinářů.

„Nemohla jsem vyšetřovat ani obvinit Novotnou a Florita, protože nemohu být prokurátor a svědek současně,“ vrací se k situaci s odposlechy Bamiehová, jejíž podezření podle jejích slov narůstala. V dalším případu dva obvinění muži získali přístup k soudci. „Řekli mi, že zaplatili Floritovi. Jeden z nich učinil prohlášení, jak jel do Albánie se svým právníkem, aby vyjednávali s Floritem, a bylo jim řečeno, že 300 tisíc euro bude stačit, aby jeden z nich byl očištěn,“ uvedla Bamiehová.

Podle informace britských novinářů Novotná i Florit tento týden veškerá obvinění znovu odmítli

„Když jsem nahlásila, co se děje, sama jsem byla potrestána. Začala jsem být předmětem řady vážných vyšetřování triviálních věcí, jako například parkování auta,“ uvedla Bamiehová pro britský tisk.

Podle svých slov Bamiehová žádala o ochranu jako whistleblower, namísto toho byla sesazena, odvolána a za doprovodu vyvedena ze sídla EULEXu poté, co minulý měsíc všechna obvinění zopakovala. Poté byla obviněna z úniku informací.

K situaci v misi se aktuálně prohlášením k veřejnosti vyjádřil její nový šéf velvyslanec Gabriele Meucci, který oznámil, že případ se ve skutečnosti vyšetřuje už měsíce a také že už cestoval do Bruselu, kde se setkal s nezávislým vyšetřovatelem Jeanem Paulem Jacquésem jmenovaným minulý týden EU, dalším, jehož úkolem bude skandál vyšetřit.

Také české ministerstvo spravedlnosti se tento týden vyjádřilo k misi EULEX, a to u příležitosti návratu dalšího státního zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Miroslava Pecky. Ten působil v Prištině v EULEXu poslední tři roky.

„Náměstek Petr Jäger státnímu zástupci Miroslavu Peckovi poděkoval za jeho práci v složitém prostředí Kosova. Zdůraznil, že JUDr. Pecka významně přispěl k dobrému jménu České republiky, zejména jejích justičních expertů, v misi Evropské unie. Miroslav Pecka se nyní vrací na své původní pracoviště na Vrchním státním zastupitelství v Praze,“ píše se v tiskové zprávě ministerstva, podle níž měl Miroslav Pecka „informovat o práci mise“. Měsíce vyšetřování podezření z vážných zločinů, o kterých hovoří šéf mise Meucci, tisková zpráva ministerstva nezmiňuje.

Nejvyšší státní zástupce Zeman již dříve potvrdil, že je o vyšetřování informován, a dodal, že není znepokojen. „Jelikož podezření není prokázané, není pro něj důvod ke znepokojení,“ uvedl již dříve mluvčí Petr Malý.

Irena Válová