V současné době je podle sdělení EK 95 % všech exekucí zahajováno jako vícečetné, z cca 6,5 mil. exekucí zahájených od r. 2001 jich dosud cca 4,5 mil. běží Foto: archiv

Seznam věcí, které exekutor nesmí dlužníkovi zabavit, se rozšíří

Seznam věcí, které exekutor nesmí dlužníkům zabavit, bude širší a přesnější. Omezeny budou úhrady nuceným prodejem realit. Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal příslušnou novelu, z níž tyto změny vyplývají. Informoval o tom mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Novela mimo jiné zavádí povinnost pořizovat obrazové záznamy ze všech exekucí. Postup exekuce je upraven tak, že nucený prodej nemovitosti dlužníka bude až na posledním místě. Pořadí kroků by se mohlo změnit jen se souhlasem dlužníka. Omezení dražeb nemovitostí a stanovení postupu výkonu exekuce vadí Exekutorské komoře. Podle ní se tím exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky.

Novela z původně navrhovaných 50.000 korun na 30.000 korun snížila hranice výše pohledávek, které nebude možné až na výjimky uhradit nuceným prodejem nemovitosti, v níž má dlužník trvalý pobyt. Prodej reality by mohli exekutoři nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. K vyrovnání dluhu také nebude moci sloužit penzijní připojištění.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela jasně stanoví, jaký nábytek je za toto vybavení pokládán. Nově exekutor nebude smět zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky nebo písemnosti osobní povahy.

Prezident zároveň podpisem novely dražebního zákona stvrdil omezení výše skládané jistiny u veřejných dražeb. Dražební jistinu bude možné skládat v hotovosti jen do částky, kterou jako limit stanoví zákon o omezení plateb v hotovosti, tedy do 270.000 korun.

Novela má dát zákon do souladu s novelou zákona o omezení plateb v hotovosti. Tato norma byla přijata loni a nově stanoví limit pro placení právě na úrovni 270.000 korun. Novelou ze zákona ovšem zmizelo ustanovení, podle něhož bylo nad stanovený limit možné platit v hotovosti, pokud to vyžaduje zvláštní zákon. V souvislosti s dražebním zákonem, v němž nyní činí hranice 15.000 eur (asi 410.000 korun), to vyvolávalo nejasnosti.

Ze zákona má být také vypuštěno ustanovení, které upřednostňuje hotovostní platbu za vydraženou věc. Nově by mělo záležet pouze na dražebníkovi, jaký způsob platby stanoví.

-čtk-