Apple a soudy jsou věčné téma

Americký Apple ušetřil půl miliardy

Evropská komise uvedla, že vyšetřování praktik amerických společností Apple, Starbucks a Amazon, které v Evropské unii odvádí na daních pouze malé procento ze svých příjmů, se blíží ke konci. Konečné rozhodnutí by mělo padnout během několika měsíců.

Americký Apple ušetřil půl miliardy
Americký federální soud zrušil rozhodnutí, podle kterého měla společnost Apple zaplatit náhradu škody ve výši 532,9 milionů dolarů za porušování tří patentů firmy Smartflash.
Soudce Rodney Gilstrap rozhodnutí z 24. února zrušil z toho důvodu, že porotci, kteří tehdy rozhodovali o výši náhrady škody pro společnost Smartflash, nemuseli správně pochopit instrukce týkající se jejího správného výpočtu. To namítali v odvolání zástupci Apple, podle nichž porotci při výpočtu výše škody vycházeli z celé tržní hodnoty jeho produktů a nebrali v potaz to, že zařízení Apple vedle funkcí porušujících autorská práva obsahovala i funkce patentované.
Nové soudní jednání, které se již bude týkat pouze výše náhrady škody, je naplánováno na čtrnáctého září. Smartflash podal na Apple žalobu kvůli porušování patentů u iPhonu, iPadu a iPodu Touch v květnu roku 2013. Ve své žalobě Smartflash požadoval náhradu škody ve výši 852 milionů dolarů.

Číně vadí defaultní aplikace Samsungu
Čínská organizace zabývající se ochranou spotřebitelů podala žalobu na společnost Samsung, v níž si stěžuje na počet aplikací předinstalovaných na smartphonech této jihokorejské firmy.
Shanghai Consumer Rights Protection Commission si ve své žalobě stěžuje na narůstající počet aplikací předinstalovaných na chytrých mobilních telefonech Samsungu. Aplikací totiž nejen přibývá, ale podle stížností spotřebitelů zbytečně zabírají místo v paměti, přičemž řadu z nich není možné odstranit. Podle průzkumu provedeného organizací může být například na smartphonu Galaxy Note 3 předinstalováno až 44 programů, které není možné odinstalovat nebo je jejich odinstalování složité.
„Podanou žalobou se snažíme chránit práva spotřebitelů poté, co jiné způsoby řešení tohoto problému selhaly,“ uvedl pro list Shanghai Daily Tao Ailian z Shanghai Consumer Council. Organizace v žalobě žádá, aby Samsung uživatelům prostředkoval jednoduchý nástroj, pomocí něhož by mohli aplikace odstraňovat, a navíc je na desítky předinstalovaných aplikací před koupí řádně upozornil. Mluvčí Samsungu uvedl, že jihokorejský gigant zatím kopii žaloby neobdržel.

Bezstarostné daňové časy pro technologické giganty v Evropě končí
Evropská komise prošetřuje daňové pobídky, které byly Amazonu a výrobci automobilů Fiat Chrysler poskytnuty v Lucembursku, společnosti Starbucks v Nizozemí a firmě Apple v Irsku. „Vyšetřování postupuje velmi rychle. Očekávám, že rozhodnutí padne v dohledné době,“ uvedl Gert-Jan Koopman z Evropské komise. Komisařka Margrethe Vestagerová minulý měsíc uvedla, že vyšetřování se bohužel nepodaří ukončit ve druhém čtvrtletí, jak se původně plánovalo a další deadline k uzavření případu si již Komise stanovovat nebude.
Komise tento týden zahájila také formální šetření toho, jakým způsobem uzavírá americká společnost Amazon smlouvy s vydavateli elektronických knih. Podle Evropské komise je totiž možné, že smlouvy Amazonu s vydavateli porušují pravidla týkající se ochrany hospodářské soutěže, jelikož americký gigant vyžaduje, aby s ním vydavatelé uzavírali smlouvy za lepších podmínek, než s konkurencí. Amazon je největším prodejcem elektronických knih na světě i v Evropské unii.

Google vyhoví jen jedné ze tří žádostí týkajících se práva být zapomenut
Rok poté, co Evropané díky rozhodnutí evropského soudu získali právo na to „být zapomenuti“ webovými vyhledávači, Google vydal statistiky, podle nichž zamítá přibližně 60 % všech požadavků uživatelů na vymazání jejich osobních údajů ze svého vyhledávače.
Evropský soudní dvůr 13. května 2014 rozhodl, že lidé v Evropě mohou žádat o vymazání svých osobních informací z výsledků hledání webových vyhledávačů, pokud jsou tyto „nevhodné nebo irelevantní“. Google, který má v evropských zemích 90% podíl na trhu, doposud obdržel přes 253 000 požadavků na odstranění údajů, které se týkaly 920 000 odkazů. Zaměstnanci amerického gigantu pak podle nové zveřejněné zprávy odstranili asi 40 % těchto odkazů, konkrétně 380 000. Většina požadavků přichází z největších zemích EU, a to z Německa a Francie.
Zatímco ve Francii Google během uplynulého roku obdržel 780 požadavků na každý milion obyvatel, v Německu to bylo 530 požadavků, ve Velké Británii o 30 méně, ve Španělsku 490 a v Itálii 310. Zatímco u německých a francouzských požadavků Google jako oprávněnou vyhodnotil téměř polovinu, ve Velké Británii to bylo 37,5 % a v Itálii jen něco víc než čtvrtina. Google v listopadu minulého roku uvedl, že vyhodnocováním požadavků se zabývá velký tým jeho právníků, inženýrů a právních asistentů.

Ondřej Fér, Ekonomický deník