Bývalý soudce Havlín si za korupci odsedí šest a půl roku ve vězení Reprofoto ČT

Týden v české justici: Havlín odešel s exemplárním trestem

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Stejně jako v předchozích týdnech věnovala média i uplynulých sedm dní značnou pozornost průběhu procesu s Davidem Rathem. Za korupci byl nově odsouzen i bývalý soudce Ondřej Havlín. Kromě toho se média věnovala špatné pověsti exekutorů či stížnostem na insolvenční vyhlášku.

I v minulém týdnu se značného prostoru dostalo procesu s exhejtmanem Davidem Rathem. Pozornost byla kvůli řadě Rathových kroků upřena především na široká práva obhajoby, na která se zaměřila např. Jana Klímová v týdeníku Respekt. „Fakt, že trestní řízení v komplikovaných věcech u nás trvá neúměrně dlouho, se v tomto případě určitě ukázal. Je to pro nás důležitým podnětem při přípravě reformy,“ citovala v článku vyjádření ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Naopak prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová vyzvala ke zdrženlivosti, jeden proces by podle ní neměl vést ke změně zákona. Podle vyjádření předsedy Nejvyššího soudu ČR pro čtvrteční vydání deníku Právo však Rathova obhajoba dostala více prostoru, než stanovuje zákon.

O změnách v soudním řízení hovořila i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Úterním Hospodářským novinám mj. řekla, že obviněný by měl být u soudu přítomen jak při zahájení procesu, tak při vynesení rozsudku. Především by se ale podle Bradáčové měla zvýšit efektivnost a rychlost řízení, k čemuž bude nutné upustit od některých formalit, jako je předčítání listinných důkazů na požadavek pouze jedné strany procesu.

Prostor v médiích pak dostala Lenka Bradáčová i koncem minulého týdne, a to díky verdiktu Okresního soudu v Kladně kolem korupčního případu bývalého soudce Ondřeje Havlína. Ten by si měl odsedět 6,5 roku ve věznici s dohledem a navíc zaplatit pokutu ve výši 350 000 korun. „Výrok soudu jasně deklaruje, že korupce v justici, to je spojení, které je neslučitelné,“ citovaly páteční Hospodářské noviny Bradáčovou, které poklonu vysekl i sám soudce Petr Sedlařík. „Orgány policie i státní zastupitelství postupovaly velmi pečlivě tak, aby věc u soudu mohla obstát. A to se jim zjevně podařilo,“ zazněla jeho pochvalná slova v pátek v Lidových novinách, které článek doplnily i statistikou počtu stíhání soudců a státních zástupců.

Na základě odsouzení bývalého soudce Havlína se systémem výběru nových mužů v talárech zabývala MF DNES v krátkém rozhovoru s prezidentkou Soudcovské unie Danielou Zemanovou. „Systém výběru soudců nelze zpřísnit, protože u nás neexistuje v jednotné podobě. To je strašné a Soudcovská unie dlouhodobě kritizuje, že jejich výběr není uspokojivě upraven,“ vyjádřila svou nespokojenost se současným stavem Zemanová.

Legálnost odposlechu rozhovoru šéfa GIBS Ivana Bílka, na němž se svým podřízeným hovořil o nátlaku ze strany Milana Chovance, rozebíral ve čtvrtek v Lidových novinách Martin Shabu. Spolu s oslovenými experty došel k závěru, že k porušení zákona zřejmě nedošlo, což potvrdil advokát Tomáš Gřivna, který vyučuje trestní právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. „Budeme-li se bavit o soukromé nahrávce, podle mého soudu to zasahuje do práva na ochranu osobnosti druhé osoby, kterou si nahráváme. Samo o sobě to ale trestné není,“ řekl listu Gřivna.

Kateřina Hynčicová se v aktuálním vydání týdeníku Ekonom věnovala novele zákona o obětech trestných činů, kterou nyní připravuje ministerstvo spravedlnosti. Nově by díky ní měli senioři nad 60 let či oběti teroristických útoků získat status zvlášť zranitelných osob, což v článku ocenila zástupkyně ředitelky Probační a mediační služby ČR Jana Libčíková. Naopak obavy z rozšiřování tohoto okruhu osob vyjádřila prezidentka organizace Bílý kruh bezpečí Petra Vitoušová, podle níž by to v konečném důsledku mohlo vést „až k devalvaci statusu oběti a respektu k ní.“

Jedním z témat pondělního vydání Lidových novin byla nevalná pověst exekutorů. Zatímco v očích veřejnosti bývají exekutoři často odsuzováni, od advokátů, které list v rámci ankety oslovil, se jejich činnosti dostalo řady ocenění. „Špatná pověst exekutorů je zkrátka jen virtuální mediální realitou. Je to podobné jako diskutovat o špatné pověsti popelářů, uklízeček, policistů nebo poslanců,“ řekl novinám jeden z respondentů.

V dalším článku pak Kristián Léko nabídl čtenářům detailní pohled na značné rozdíly ve velikosti exekutorských úřadů. „Velcí exekutoři samozřejmě výrazně ovlivňují trh, který se kvůli nim stal až moc konkurenčním. Menší exekutoři tak mají problém získat dostatek klientů, kteří by je slušně uživili,“ upozornila na to, k čemu takové rozdíly mohou vést, prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková.

Celkem 21 senátorů se podepsalo pod stížnost k Ústavnímu soudu na vyhlášku ministerstva spravedlnosti ohledně insolvencí. Podle senátorů vyhláška podporuje klientelistické sítě mezi soudci a insolventními správci a jde tak opačným směrem, než byl deklarovaný záměr resortu. „Jde o regulaci odporující zdravému rozumu, která poškozuje zájmy dlužníků i věřitelů a prospívá jen skupinám, které se snaží v zákulisí manipulovat s insolvenčními procesy. A také je to bezprecedentní zásah do dělby moci ve státě,“ zazněla kritická slova senátora Petra Bratského v úterním vydání deníku E15. Nesouhlas s vyhláškou pak ústy šéfa Asociace insolvenčních správců Daniela Ševčíka prezentovali i samotní insolvenční správci.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

2. 8. 2015 – 9. 8. 2015  Evropská asociace studentů práv v Brně pořádá třetí ročník „Brno Summer School on IT Law.“ Projekt, který zaštítili mj. nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán, bude zaměřen na kybernetickou bezpečnost či řešení spotřebitelských sporů online.

hi-banner