Advokátka Klára Samková Foto: archiv

Samková dostala od ČAK pokutu v kauze Opencard za výroky o pitomosti a podplácení

Advokátka Klára Samková dostala od České advokátní komory (ČAK) pokutu 50 tisíc korun. Profesní organizaci obhájců vadily její výroky na adresu orgánů činných v trestním řízení na tiskové konferenci ke stíhání radních v kauze Opencard z podzimu 2013. „Dostala jsem pokutu za výroky o paní státní zástupkyni Máchové,“ potvrdila informace České justice Samková.

Samková, která Prahu ve sporu zastupovala, na společné tiskové konferenci s trestně stíhaným primátorem Tomášem Hudečkem a radní Evou Vorlíčkovou (oba TOP 09) v září 2013 řekla, že bude v souvislosti s Opencard žádat přerušení trestního řízení. Podle ní totiž bylo chybně zahájeno ještě předtím, než bylo ukončeno správní řízení, a policie nepostupovala v souladu se zákonem. Podle jejích tehdejších slov existuje podezření, že pracovala na polickou objednávku. „Kladu si otázku, zda jsou orgány činné v trestním řízení úplně pitomé nebo jsou podplacené,“ řekla Samková novinářům.

V prvním stupni kárného řízení ČAK udělila advokátce pokutu 100 tisíc korun. „Na dr. Samkovou byla v r. 2012 podána kárná žaloba pro více skutků, za některé skutky byla zproštěna kárného obvinění, některá kárná obvinění vzal v průběhu času zpět kárný žalobce a kárný senát prvního stupně nakonec vyslovil 4x výrok o kárné vině s uložením kárné pokuty ve výši sto tisíc Kč. Mimo jiné za způsob vyjadřování paní advokátky směrem orgánům činným v trestním řízení při obhajobě klientů v tzv. kauze Opencard.“ komentovala pokutu mluvčí ČAK Iva Chaloupková.
Samková se odvolala a napodruhé ji kárný senát pokutu snížil na 50 tisíc korun. Rozhodnutí je tak pravomocné a Samková se může odvolat pouze k soudu. „ČAK pokutu zdůvodnil tím, že se chovám nedůstojně advokáta. Pokutu jsem samozřejmě zaplatila, odvolala jsem se a je to na správní žalobě,“ dodala k pokutě Samková.

Pražská žalobkyně Jana Hercegová již v roce 2013 prohlásila že předpokládá, že Samková doloží svá tvrzení týkající se údajného podplácení policie a důkazy předá orgánům činným v trestním řízení. „V opačném případě by se osoba s právnickým vzděláním, pokud má profesionální úroveň, obdobných výroků měla zdržet,“ řekla  státní zástupkyně.

(epa)