Demonstrace proti migrantům v Praze Ilustrační foto: wikipedia

Maraton demonstrací: Na státní svátek jsou všechna pražská náměstí rezervována

Právo shromažďovací bude ve středu 28. října v Praze využito beze zbytku, a to tak, že došla nejlepší shromažďovací místa. Protestovat se bude proti domácí politice vlády jakožto i proti zahraniční politice, za republiku i za monarchii, za V4 i proti NATO a EU. Všechna pražská náměstí budou obsazena po celý den. Žádné shromáždění nebylo zakázáno, jak vyplývá z přehledu ohlášených shromáždění a nabídka je vskutku pestrá.

Největší shromáždění ohlásila Strana svobodných občanů, která si na státní svátek zajistila Václavské náměstí od koně do Opletalovy ulice na dobu od 10,00 do 18,00 a počítá s účastní až deseti tisíc občanů. Shromáždění začne ve 14 hodin a oficiálně nese název Demonstrace proti EET a dalším regulacím. Cílem demonstrace je poukázat na zbytečná a otravující vládní opatření, jako je například EET, zákaz kouření v restauracích nebo kontrolní hlášení k DPH, a naopak podpořit všechny, kdo ještě svobodně soukromě podnikají.
Akci spolu se Svobodnými organizuje Strana soukromníků ČR. Účast na akci už potvrdily i další oslovené subjekty, jako je Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, Asociace soukromého zemědělství, Asociace podnikatelů a manažerů, Společenství autodopravců Čech a Moravy, Bojkot Babišových výrobků a další, uvádí Svobodní podrobnosti k akci.

Jde o jedno ze tří shromáždění na aktuální a především konkrétní téma a už nyní se ukazuje, že ti, kdo budou chtít využít své občanské právo naplno, budou mít honičku. Ve stejný čas jako akce Svobodných totiž začíná akce Protestní shromáždění proti nelegální imigraci hnutí Blok proti islámu na nedalekém Náměstí Míru.
Blok proti islámu počítá s tisícovkou lidí od 14,00 hodin a náměstí si rezervoval od 09,00 do 19,00 hodin. Souběžná demonstrace na stejné téma se bude konat ve 4 městech současně, kromě Prahy ještě v Brně, Ostravě a Ústí nad Labem. Už nyní se ale na tuto událost registrovalo přes dva tisíce lidí.

Pod názvem Demonstrace za vystoupení států V4 z EU se koná akce na Palackého náměstí od 16,00 do 19,00 hodin. Organizátor avizuje „masivní protest za vystoupení států V4 z EU a ve stejný den plánuje demonstrace také v Polsku, Slovensku a Maďarsku. „ČR nemusí být jedinou zemí, která opustí EU. Máme historické vazby na státy V4 a bylo by skvělé, kdyby státy V4 opustily EU společně. Už nadále nehodláme být členy spolku, který nám nutí kvóty na imigranty, pokřivuje naší ekonomiku dotacemi a vnucuje nám nesmyslná nařízení,“ vysvětluje motivaci shromáždění, kam se má dorazit po skončení protestu na Václavském náměstí a na Náměstí Míru: „ Dne 28. 10. 2015 bude v Praze několik demonstrací. Většinou jsou dřív. Máte tedy možnost na závěr přijít na Palackého náměstí, kde všichni společně a jednotně můžeme vyjádřit náš nesouhlas s EU,“ napovídá organizátor.

Protest proti zániku Rakouska-Uherska i zániku Československa

Druhou část Václavského náměstí od Opletalovy ulice přes Příkopy, Celetnou, Staroměstské náměstí, Karlův most až na Malostranské náměstí si zablokovala od 12,00 hodin do 17,00 hodin Koruna česká, která hodlá připomenout rozbití monarchie.
Oproti tomu krátké připomenutí 96. výročí vzniku Československé republiky pořádá od 14 hodin na náměstí Pod Emauzy u pomníku padlých legionářů Český svaz bojovníků za svobodu.
Naopak proti zániku Československé republiky se odehraje protest Čechů a Slováků na Klárově, v 16,00 hodin se průvod rozejde k Úřadu vlády, ale Klárov si organizátor zajistil pro všechny případy na celý den od 10,00 do 17,00 hodin.

Také nedaleké Hradčanské náměstí je rezervováno na celý den, a to Institutem slovanských strategických studií na protest proti strukturám. Institut si náměstí celé včetně parku od Toskánského paláce až po Zámecké schody a dolní část Hradčanského náměstí zajistil od 10,00 do 20,00. Modlitbou za ČR vyvrcholí protestní akce proti jednání české vlády a evropských struktur, NATO i USA vůči ČR a jejím občanům, uvádí k tomu organizátor.
Na akci Pochod za demokracii, kterou pořádají Idealisté.cz tak zbyl už jen Pohořelec –Loretánská a Hradčanské náměstí od 16,00 – 17,30.
Za suverenitu a demokracii se ovšem bude demonstrovat rovněž na Náměstí Republiky, které si organizátor zajistil od 11,00 – 17,00 hodin. Na totožné náměstí pak v 18,00 dorazí Pochod za státní samostatnost a suverenitu, který začne na Náměstí Jana Palacha a půjde v opačném směru než monarchisté Kaprovou na Staroměstské náměstí a poté Železnou na Příkopy až k Obecnímu domu, kde bude projev. Organizátor Národní demokracie čeká 500 lidí.

(ire)