Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Foto: Facebook

Vláda schválila zákon o veřejných zakázkách, zbývají čtyři rozpory

Vláda dnes schválila návrh zákona o zadávání veřejných zakázek. Na Twitteru o tom informovala mistryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Zákon má podle ministerstva pro místní rozvoj zadavatelům poskytnout větší pravomoci, současně jim nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně.

Šlechtová před dnešním zasedáním kabinetu uvedla, že úřad vypořádal většinu výtek, které vznesly jiné resorty. Podle vyjádření místopředsedy lidovců a ministra zemědělství Mariana Jurečky před jednáním vlády návrh zákona neřeší přístup zahraničních firem s nejasnou majetkovou strukturou k veřejným zakázkám, což odporuje koaliční smlouvě.

Zákon, který chce ministerstvo přejmenovat na zákon o zadávacích řízeních, musí platit nejpozději od 18. dubna 2016. Do té doby musí ČR převést evropské směrnice do národní legislativy. Zároveň by měl být zrušen dosavadní zákon o veřejných zakázkách a koncesní zákon, související právní předpisy pak čekají úpravy.
Zákon o veřejných zakázkách kabinet projednával už na minulé schůzi vlády. Zbylo 30 připomínek, z nichž většinu ministerstvo do dneška vypořádalo. Šlechtová dnes před začátkem jednání uvedla, že zbývají čtyři rozpory.

Nová norma, která určuje podmínky zadávacího řízení, například zakazuje uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent ze 30 procent, které platí nyní.
Ministerstvo pro místní rozvoj chce také u některých typů tendrů zakázat vybírání vítěze pouze podle nejnižší ceny, respektive zavádí více povinných hodnoticích kritérií. Veřejným institucím chce umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení. Zadavatel by také mohl vyloučit uchazeče, který se dříve neosvědčil.

(čtk)