Krajský soud v Ústí nad Labem je v havarijním stavu Foto: Robert Malecký

Výstavba Justičního areálu v Ústí nad Labem se opět odsouvá, začne až v roce 2018

Přes deset let ministerstvo spravedlnosti slibuje výstavbu nového justičního objektu v Ústí nad Labem. Podle zjištění České justice se začátek stavby opět odkládá a to až do roku 2018.

Výstavba areálu, kde bude krajský a okresní soud, státní zastupitelství a probační a mediační služba je prioritou už několika vlád po sobě. Stávající budova krajského soudu v ústeckém Střekově je již stará, příliš malá a celkově nevyhovující. Ministerstvo ještě minulý rok slibovalo, že areál, který by měl stát zhruba 800 milionů korun, bude stát už v roce 2018. Tehdy stát neměl vybraného dodavatele stavby. Tento stav podle vyjádření resortu stále trvá.

Z návrhu rozpočtu Ministerstva spravedlnosti, na příští rok, který má Česká justice k dispozici vyplývá, že ke stavbě Justičního areálu v Ústí nad Labem v příštím roce opět nedojde. „Podle stávajících předpokladů – harmonogramu lze očekávat zahájení výstavby Justičního areálu v Ústí nad Labem skutečně v roce 2018,“ řekla Adriana Kocmanová z tiskového oddělení miniterstva.

Faktorů, které ovlivňují tento termín je podle ní několik. Mezi nejdůležitější patří:


  • úspěšné dokončení a registrace Investičního záměru (individuálně posuzované výdaje ze strany Ministerstva),

  • úspěšný výběr projektanta, technický dozor  investora, poskytovatelů ostatních služeb (právní, ekonomické),

  • úspěšný výběr generálního zhotovitele stavby.


„Téměř ve všech případech se bude jednat o nadlimitní veřejné zakázky, v případě dodavatele stavby o významnou veřejnou zakázku,“ dodala Kocmanová.

Exminisryně Helena Válková (ANO) přitom ještě v lednu tohoto roku avizovala, že investiční záměr by měl být hotový v řádech týdnů. Záhy ji vystřídal Pelikán. „Neznám konkrétní důvody takového posunu. Havarijní stav budovy, ve kterém je ústecký soud umístěn, by měl být pádným argumentem pro to, aby se výstavba justičního areálu stala prioritou ministerstva spravedlnosti nikoliv úkolem, který je odsouván, například protože je jak věcně, tak formálně obtížný. Priority rezortu však vždy stanoví ministr, a proto nemá smysl o nich diskutovat, byť bych na ně měla jiný názor, než můj nástupce,“ komentovala opětovný posun počátku výstavby bývalá ministryně spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti v návrhu rozpočtu také přiznává, že nemá prostředky na velké investiční akce v resortu a bude pokračovat pouze v drobných opravách justičních budov. „Z celkového objemu kapitálových výdajů je vyčleněno na stavební akce soudů, státních zastupitelství, aparátu MSp a malých organizací pouze 279 760 000 Kč. Tento objem výdajů neumožňuje zahajovat žádné větší investiční akce, realizují se pouze nízkorozpočtové akce. K největším akcím patří např. KS Hradec Králové – reko budovy v Pardubicích s celkovými výdaji ve výši 86 798 437 Kč, MěS Praha – výstavba objektu IVc – spisovna CSMS Hostivice v celkové výši 47 785 000 Kč a KS Ostrava – rekonstrukce budovy E po Policii ČR s výdaji ve výši 40 000 000 Kč,“ píše se v návrhu rozpočtu.

Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl vidí zahájení stavby Justičního areálu v roce 2018 jako hraniční termín. „Pokud se začne stavět v roce 2018, je to v souladu s časovým rozvrhem, který vidím jako reálný,“ řekl předseda, který byl loni v říjnu po nástupu do funkce sám překvapen, v jak špatném stavu je stávající budova krajského soudu a kolik práce je ještě kolem přípravy nové stavby.

Změna časového harmonogramu překvapila předsedu finančního podvýboru ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Martina Plíška (TOP 09). „Podle předchozích sděleních ministerstva bylo řečeno, že stavba začne v příštím roce. Současná budova je nevyhovující a severočeská justice na nový areál netrpělivě čeká. Budu se na okolnosti ptát na příští schůzi podvýboru,“ řekl Plíšek České justici.

Nový justiční areál by měl stát ve čtvrti Bukov na pozemku, který získal Krajský soud v Ústí nad Labem zčásti bezúplatným převodem od státu a zčásti koupí za dva miliony korun od Ústí nad Labem. Plocha pozemku je 11.000 metrů čtverečních. Součástí projektu je parkoviště a prostor pro stravování zaměstnanců.

Eva Paseková