Německý ústavní soud projedná žádost o zákaz extremistické NPD

Německé spolkové země překonaly významnou překážku na cestě k zákazu krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD), kterého chtějí dosáhnout prostřednictvím ústavního soudu.

v Karlsruhe totiž dnes stanovil datum pro projednání žádosti o zákaz této strany, uvedla agentura DPA. Znamená to, že podnět podaný Spolkovou radou v roce 2013 má veškeré formální náležitosti a ústavní soudci by se němu měli vyjádřit na jaře příštího roku.

Datum ústního projednávání žádosti bylo stanoveno na 1. až 3. března 2016.

Spolková rada, která reprezentuje vlády 16 německých spolkových zemí, v roce 2013 podala podnět k zákazu NPD, kterou považuje za rasistickou, xenofobní a antisemitskou stranu porušující německou ústavu. Ústavní soud ale poté několikrát žádal dodatečné důkazy o tom, že v NPD už nepůsobí státem placení informátoři. Právě na tom ztroskotala předchozí žádost o zákaz extremistické strany v roce 2003, kterou podaly spolková vláda a parlament.

Soud tehdy žádost odmítl s tím, že na vedení NPD jsou napojeni agenti Úřadu na ochranu ústavy (německé kontrarozvědky). Soud odmítl přijmout svědectví aktivistů strany, kteří zároveň pracovali pro tajné služby. Jako šok tenkrát zapůsobila informace, že jako důkaz měly sloužit i projevy, které pro NPD psali infiltrování agenti.

NPD je zastoupena v zemském sněmu Meklenburska-Předního Pomořanska, ale v posledních volbách do Spolkového sněmu v roce 2013 získala pouze 1,3 procenta hlasů.

Nová iniciativa usilující o zákaz NPD od počátku narážela na pochybnosti, pokud jde o její šanci na úspěch. Nepřipojila se k ní německá vláda ani Spolkový sněm.

(čtk)