Kyberkryminalita ohrožuje i státní instituce Foto: archiv

FAÚ plní dohodu s policií, význam úřadu státního zastupitelství upadá

Finanční analytický úřad při ministerstvu financí zasílá svá podání podle zjištění České justice Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na Policejním prezidiu. Jde o plnění dva roky staré dohody s Policií ČR. Státní zastupitelství je o praní špinavých peněz informováno jen z vůle zpracovatele FAÚ. Svědčí to o úpadku významu úřadu státního zastupitelství.

Počet trestných oznámení, která Finanční a analytický úřad podal u orgánů činných v trestním řízení, činil v roce 2015 celkem 514 podání. Na dotaz, u kterých orgánů a jak FAÚ oznámení podává, informoval Jakub Vintrlík z ministerstva financí o dohodě s Policií ČR: „Dle dohody s Policií ČR zasílá FAÚ trestní oznámení Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na Policejním prezidiu ČR, a to elektronickou cestou s elektronickým podpisem ředitele FAÚ. Ve výjimečných případech, kdy není možné elektronické zaslání, je trestní oznámení předáno v listinné podobě,“ uvedl Jakub Vintrlík.

Dohoda FAÚ s policií k nahlédnutí zde.

Podle jeho vyjádření pouze když zpracovatel FAÚ usoudí, že věc spadá do příslušnosti státního zastupitelství, zašle tam kopii kvůli „případné spolupráci“: „Jestliže dle názoru zpracovatele FAÚ spadá věc do příslušnosti některého z krajských státních zastupitelství nebo vrchního státního zastupitelství, je daným orgánům zasláno trestní oznámení v kopii, aby byl státní zástupce včas připraven na případnou spolupráci s policií,“ uvedl Jakub Vintrlík. Z jeho vyjádření vyplývá, že FAÚ nepočítá s úřadem státního zastupitelství jako s tím, kdo vykonává v dané věci dozor a vydává policii pokyny.

Podle jeho dalších slov „trestní oznámení v příslušnosti některého z okresních krajských zastupitelství řeší FAÚ výhradně s Policií ČR a danému orgánu je v kopii nezasílá“.

Praxe, ze které vzešel případ Promopro, skončila

Skončila tak praxe, kdy FAÚ pravidelně zasílal podání Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Z této praxe například vnikl případ Promopro. Případ Promopro bylo původně podání, které od FAÚ obdrželo VSZ v Praze a které zpracovalo  prostřednictvím odboru závažné hospodářské a finanční kriminality.

O této praxi informovalo VSZ v Praze na veřejné tiskové konferenci už v roce 2011 a potvrdil ji v roce 2013 bývalý ředitel FAÚ Milan Cícer: „Naše policejní podání se v kopii v určitých časových blocích zasílaly na vědomí i Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze,“ potvrdil tisku Milan Cícer s tím, že šlo o dohodu s někdejším vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou.

V rámci veřejné informace pak v září 2011 vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula upozornil na četnost a závažnost některých podání FAÚ. Z informace uplynulo, že nejčastějším obsahem podání FAÚ je tzv. phishing. „Ze 114 trestních oznámení, které za první pololetí podal Finančně analytický útvar drtivá většina připadá na problémy phishingu. Je to asi tak 80 procent,“ uvedl tehdy Rampula  pro Českou televizi.

Tato praxe, o níž informovala televize, se ale dva roky potom stala předmětem vyšetřování jednoho z celostátních policejních útvarů poté, co se v médiích objevily spekulace, že jde o nestandardní praxi a že státní zástupce nemá nárok na informace od FAÚ, a to i přesto, že přijímání podání a kontrola vyřízení podnětů policií je povinností státního zastupitelství. Policie vyšetřovala, proč byly podněty FAÚ v agendě tehdejšího náměstka VSZ v Praze Libora Grygárka. Libor Grygárek byl náměstkem VSZ v Praze pro trestní řízení. Závěr vyšetřování stále není známý.

Phishing je nesmrtelný

Podle výroční zprávy FAÚ obdržel úřad v roce 2015 celkem 2 963 oznámení o podezřelých obchodech, přičemž podezřelým obchodem může být jakýkoli obchod, který tzv. povinná osoba nahlásí: od transakce provedené politikem až po opakované vklady a výběry z účtu nebo obchod, který finanční instituce posoudí jako neobvyklý a jehož účelem může být praní špinavých peněz nebo podpora terorizmu.

Podle výroční zprávy FAÚ došlo také v roce 2015 k nárůstu trestných činů páchaných prostřednictvím internetu „zejména phishingu a podvodných e-schopnů“. Jednou z nejčastějších oblastí trestné činnosti pak byla oblast daní, úpadkové delikty, trestná činnost pojená s korupcí a prostitucí, uvádí se ve výroční zprávě FAÚ. V celkem 292 případech podalo FAÚ trestní oznámení, po kterém následovalo zajištění prostředků z trestné činnosti, a to celkem ve výši 5 miliard 542 milionů korun.

Dohodu s policií uzavřel Libor Kazda

Trestní oznámení jsou od roku 2014 podávána u Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, který řídí od ledna 2016 Michal Mazánek a  jehož kompetencí je koordinace všech útvarů s celostátní působností. Michal Mazánek nastoupil k policejnímu sboru 1. března 1985 a prošel od působení na základních útvarech až do funkce náměstka ředitele krajského ředitelství Středočeského kraje pro SKPV, kterou vykonával do roku 2015, podílel se na odhalení orlických vrahů i lesního vraha Kalivody. Michal Mazánek má jako operativec i jako právník dobrou pověst.

Dohodu mezi Policií ČR a Finančním analytickým útvarem MF ČR o poskytování informací a o některých dalších součinnostech ze dne 24.4.2014 uzavřel nový ředitel FAÚ Libor Kazda, který od roku 2008 vedl plzeňskou expozituru protikorupční policie.  Do funkce ho v únoru 2014 jmenoval ministr financí Andrej Babiš.

Dohoda upravuje postup při poskytování informací mezi policií a FAÚ a postup při podávání trestních oznámeních oznámení FAÚ. Analýza a prověřování praní špinavých peněz a podpora terorizmu se nyní odehrává výhradně v režii policie.

Irena Válová