Britský soud rozhodl spor u labouristů v neprospěch nových členů

Britský soud rozhodl, že v nadcházející volbě nového předsedy Labouristické strany nebude moci hlasovat více než 130.000 nových členů. Odmítl tak odvolání skupiny pěti členů, kterým se nelíbilo omezující rozhodnutí výkonného výboru. Podle BBC dnešní rozhodnutí prospěje Owenu Smithovi, vyzývateli současného předsedy Jeremyho Corbyna.

Pozice předsedy Corbyna, který se do čela labouristů dostal teprve loni, se začala otřásat po červnovém referendu, v němž se Britové rozhodli odejít z Evropské unie. Podle kritiků Corbyn bojoval proti brexitu příliš vlažně. Nedůvěru mu kvůli tomu vyslovila většina labouristických poslanců.

Před nadcházející volbou nového předsedy se začaly hlásit tisíce nových zájemců o členství. Výkonný výbor strany (NEC) proto rozhodl, že právo volit předsedu budou mít jen ti, kteří jsou členy více než půl roku. To se však mnohým nelíbilo, a případ tak skončil u soudu.

Soud první instance dal sice v pondělí za pravdu stěžovatelům z řad nových členů, odvolací soud dnes ale rozhodl, že vedení strany má právo zabránit desetitisícům nových členů v tom, aby ovlivnili volbu předsedy. Soud nižší instance se podle něj mýlil.

Oprávnění členové Labouristické strany dostanou volební lístky po 22. srpnu. Zda se Corbynovým odpůrcům podaří zbavit se předsedy strany, bude jasné po 24. září.

(čtk)