Policie si chce pořídit další „šmírovací“ programy za miliony

Policie České republiky, konkrétně Útvar zvláštních činností (ÚZČ), chce pořídit další speciální sledovací software. Vyplývá to z materiálů, který do vlády poslalo Ministerstvo vnitra ČR (MV) a které má Česká justice k dispozici. Podrobnosti však v materiálech neuvádí, neboť obě zakázky jsou v utajeném režimu.

MV předložilo do vlády dvě žádosti ÚZČ, konkrétně se jedná o zakázky s názvem „Servery a komponenty pro sledovací systém“ a „Přenos obrazu II“. Odhadovaná cena první zakázky je 3,9 mil. Kč bez DPH a druhé 5,6 mil. Kč bez DPH, přičemž ceny byly podle materiálu „stanoveny na základě průzkumu trhu“.

V obou případech platí, že dodavatel musí splňovat podmínky pro přístup k utajované informaci ve stupni utajení Vyhrazené. Podle informací pro vládu pak ona blíže nespecifikovaná „speciální technika“ není v běžném prodeji a je nezbytná pro úkoly Služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky (SKPV PČR). „Při nerealizaci této veřejné zakázky by byla ohrožena akceschopnost Policie ČR. Útvary s celorepublikovou působností by nemohly vykonávat své zákonné povinnosti a požadavky orgánů činných v trestním řízení, které jsou nařízeny příslušným soudem“, varuje ÚZČ.

Zda se jedná o prodloužení licencí pro program od společnosti Hacking Team – jehož využívání policií je dosud obestřeno spekulacemi, a který podle všeho umožnuje online sledování veškeré online komunikace či sledování při práci na počítači připojeného k internetu – či zda se jedná o nákup zcela nového programu, tak není jasné. Z názvu druhé zakázky „Přenos obrazu II“ však lze usoudit, že policie již dnes může využívat webové kamery počítačů ke sledování zájmových osob a pořizuje si další update či nový program pro tyto účely.

(epa)