Podle předsedy kárného senátu Radovana Havelce mohl Pytloun volit důslednější postup

Nejvyšší soud zřídil nový senát pro insolvenční a korporátní agendu

Nejvyšší soud (NS) kvůli dlouhodobému nárůstu korporátní a insolvenční agendy zřídil nový specializovaný senát. Problematiku dosud řešil jeden senát, nyní budou dva. Změna rozvrhu práce vstoupí v platnost 1. února.

Nový senát dostal číslo 27 a vyčlenil se ze soudního oddělení 29, které řeší insolvenční, konkurzní, korporátní a rejstříkové záležitosti více než 15 let. Do nového kolektivu přecházejí Filip Cileček jako řídící předseda a soudce Petr Šuk. Třetím členem bude nově jmenovaný soudce Nejvyššího soudu Marek Doležal.

Mluvčí soudu Petr Tomíček uvedl, že rozšíření počtu senátů bylo nevyhnutelné kvůli dlouhodobému nárůstu počtu dovolání. „A to nejen ve věcech korporátních, ale také ve věcech insolvenčních a ve věcech vyvolaných insolvenčním řízením. Nápad v takovém rozsahu by již nebylo do budoucna možné zvládat ve stávajícím složení soudního oddělení číslo 29,“ uvedl Tomíček.

Od 1. února 2017 bude mít NS na svém civilním úseku kromě velkého senátu a evidenčního senátu ještě dalších 12 senátů.

NS podle statistik zveřejněných na webu dostal loni 6065 dovolání proti pravomocným rozhodnutím ve věcech občanskoprávních a obchodních. O rok dříve jich bylo 5757, v roce 2014 jen 5462.

(čtk)