"Musím říct, že v některých stávajících písemnostech jsem se tedy nevyznal ani já coby právník," uvedl ministr Pelikán. Foto: MSp

Pelikán chce ještě zvýšit počet kontrol exekutorů a ještě více je trestat

Ministerstvo spravedlnosti chce ještě zvýšit počet kontrol exekutorů. Při dnešních sněmovních interpelacích to uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr zároveň kritizoval podle něho malé postihy, které za prohřešky ukládají kárné senáty Nejvyššího správního soudu.

„My navrhujeme poměrně výrazné sankce v řádu desítek či stovek tisíc korun pokuty, někdy i zbavení úřadu. A proti tomu výsledkem je napomenutí nebo výsledkem je pokuta v řádu tisíců korun, přibližně taková, jako když někdo špatně zaparkuje. Mně se to nelíbí, mě to rozčiluje,“ řekl Pelikán v debatě o interpelaci, kterou podal nezařazený poslanec Karel Fiedler (Řád národa).

Ministerstvo je v této věci podle Pelikána v podstatě bezmocné. „Jediné, co s tím mohu dělat, je vytrvale znovu a znovu navrhovat přísnější postihy, vysvětlovat, proč jsem přesvědčen o tom, že je potřeba těch přísnějších postihů, ale jinak bohužel nemohu přikazovat kárným senátům, jak budou rozhodovat,“ uvedl.

Exekutorů je v současnosti 158, počet plánovaných kontrol se podle Pelikána už loni proti minulosti zdvojnásobil na pět desítek. Do budoucna by jich mělo být kolem 75 ročně. „To znamená, aby ke každému exekutorovi ministerstvo přišlo alespoň jednou za dva roky,“ řekl ministr. Připomněl, že oprávnění k dohledu nad exekutory získaly i okresní soudy. Pelikán se domnívá, že už v současnosti jsou exekutoři prověřováni dostatečně.

(čtk)