Na letištích v Německu v lednu a v únoru přistálo 1658 osob bez povolení, uvádí Die Welt Foto: archiv

Němci chytili na hranicích s Českou republikou 533 nelegálních přistěhovalců, počet migrantů z Afriky stoupá

Do Německa přišlo za první dva letošní měsíce téměř 9000 nelegálních přistěhovalců. Stoupá číslo nelegálně příchozích přes Švýcarsko, roste počet Afričanů, kteří se do Evropy dostali přes Středozemní moře. Skutečný počet je vyšší, protože ne každý  je odhalen. Do EU opět míří lidé z Afriky, Blízkého východu a Asie. O azyl za dva měsíce požádalo 61 697 osob.

Nejvíce nelegálních přistěhovalců proudí z Rakouska. Informace ze zdrojů německé spolkové policie přinesl deník Die Welt s odkazem na RedaktionsNetzwertk Deutschland.

Podle deníku vstoupí  denně na  území Německa ilegálně 100 osob. Ze zdrojů spolkové policie pak periodikum RedaktionsNetzwerk Deutshland, na které Die Welt odkazuje, získalo přesné číslo nelegálně příchozích do Německa: Je to za první dva měsíce 8758 nelegálních vstupů na území s námi sousedící země. Nejvíce nelegálů bylo zaregistrováno německou policií na hranicích s Rakouskem. Znepokojivě stoupá číslo nelegálně příchozích ze Švýcarska.

Balkánská stezka stále není zavřena

Co se týče původu osob nelegálně přecházejících hranice, nejvíce je zastoupeno Afghánců, následují Syřané a za nimi Nigerijci. Podle deníku to znamená, že Balkánská stezka, po které přicházeli přistěhovalci z Blízkého východu, stále není neprodyšně uzavřena. K tomu se zvyšuje počet Afričanů vyloďujících se ze Středozemního moře, do Německa míří přes Švýcarsko.

Kromě rakouských a švýcarských přechodů, použili podle předmětného policejního zdroje  nelegální přistěhovalci pro vstup do Německa také Francii, Českou republiku, Polsko a Dánsko a Nizozemsko.  Obě německá periodika uvádějí počty nelegálů, kteří byli na těchto přechodech zachyceni: na hranicích s Francií  to bylo 643 osob, na českých hranicích 533 osob, na polských hranicích 357 osob, na hranicích s Dánskem 315 a s Nizozemskem 314.

Na letištích v Německu v lednu a v únoru přistálo 1658 osob bez povolení, uvádí Die Welt. Deník vzápětí dodává: „Skutečný počet nelegálních vstupů do Německa je zřejmě mnohem vyšší, protože ne každý takový vstup je odhalen.“

Deník Die Welt rovněž uvádí, že od roku 2015 byl uložen zákaz pobytu v Německu celkem 15 600 osobám. Co se s těmito osobami stalo, není z německého tisku zřejmé.

EASO: Jen v lednu 61 697 žadatelů o azyl

Národnosti, které vstupují do Německa ilegálně kopírují čísla evropské agentury pro azyl EASO. Podle posledních dostupných údajů pouze v lednu 2017 zaznamenala EASO 61 697 žádostí o azyl v EU, přičemž 93% žadatelů žádalo o azyl poprvé. Nedospělí ez doprovodu činili 3% a byli to především Afghánci, Eritrejci a Gambijci.

Podle komentáře k poslední statistice EASO nahradili Iráčany, co se týče množství, Nigerijci. Nejvíce žadatelů o azyl tedy bylo původem z Afghánistánu, ze Sýrie a z Nigérie – což je stejné složení jako v případě nelegálních přistěhovalců do Německa.

 Frontex: Dvojnásobně připlouvajících do Itálie

Také evropská agentura pro ochranu hranic Frontex vydala poslední statistiku ilegálních vstupů do EU. Frontex zachytili v únoru 10 900 nelegálních vstupů, což je o 46% více, než letos v lednu. Podle Frontexu se zdvojnásobil oproti loňsku počet připlouvajících do Itálie. Od začátku roku jich bylo 13 440. Hlavní dvě skupiny tvořili Bangladéšané a občané Guinei. „Zatímco většina přistěhovalců z Afriky putuje nejprve do Libyje po zemi, Bangladéšané létají do Tripolisu na pracovní víza a poté zaplatí pašerákům, aby je dostali na pobřeží,“ popisuje Frontex mechanismus přesouvání nelegálních přistěhovalců.

Na řecké ostrovy dorazilo podle Frontexu za první dva měsíce asi 2500 osob. Východní středomořskou trasou přicházejí podle Frontexu Syřané, Pákistánci a občané Demokratické republiky Kongo.

Na západní Balkánské stezce bylo odhaleno 1000 nelegálních příchodů, především Afghánců a Pákistánců, uvádí v poslední zprávě Frontex.

Irena Válová