Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Foto: Mediafax

Poslanecká komise prověří spor Ištvana s policejní inspekcí

Stálá komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se bude zabývat sporem, který mezi sebou má vedoucí olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan a právě GIBS. Ta ve své tiskové zprávě tvrdí, že žalobkyně z VSZ Olomouc si při dozoru případu vybrala konkrétního policistu GIBS pro šetření. Ištvan to popírá. Iniciativu poslanecké komise České justici potvrdil její předseda Václav Klučka.

Komise bude na své dubnové schůzi jednat ve vyhrazeném režimu a provede plánovanou kontrolu vybraných odposlechů a sledování osob a poté se budeme zabývat zmíněným bodem. A dojde i na spor Ištvana s GIBS. „Přítomen bude ředitel GIBS se kterým budu po jeho návratu z dovolené věc podrobně konzultovat,“ uvedl Klučka.

Ivo Ištvan tvrdil minulý týden v pořadu České televize „Máte slovo“, že se nikdy nestalo, že by si státní zástupce pro šetření vybíral konkrétního policistu. Tisková zpráva Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z 13. ledna tohoto roku k případu Tesco SW však dokazuje opak.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v únorovém rozhovoru MF Dnes taktéž popíral, že by kdy státní zástupce vybíral k vyšetřování konkrétního policistu, včera celou věc odmítl komentovat.

Ištvan nyní požádal  ředitele GIBS Michala Murína, aby tiskovou zprávu odstranil nebo upravil.

Téma v pořadu „Máte slovo“ přišlo na přetřes kvůli závěrům poslanecké vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Zákonodárci po kabinetu mimo jiné chtěli, aby přišel s novelou trestního řádu. Na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, by podle nich neměli kvůli možným osobním vazbám dohlížet jiní žalobci.

Sněmovna také v závěrečném usnesení vyzvala vládu, aby v souvislosti s činností olomouckého VSZ posoudila, zda postačuje kárná žaloba, kterou podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, nebo zda nejsou potřeba další opatření, včetně personálních změn.

(epa)