Komunisté zakázali reklamy s nahotou v Paříži, boj proti stereotypům a lesbofobii jistí JC Decaux

Veřejná městská reklama nesmí napříště obsahovat žádné sexistické nebo diskriminační prvky. Na návrh skupiny komunistů o tom v úterý rozhodla rada města Paříž. Pařížský zákaz přichází po zákazu v Ženevě a v Londýně jako nástroj v boji proti genderovým stereotypům, lesbofobii, homofobii, diskriminaci na základě etnika a náboženství a odlidšťování muže a ženy. Zakázány jsou i umělecké fotografie.

Podle starostky Anne Hidalgo to povede ke konci ponižování skupin občanů. Hlasování se uskutečnilo v úterý 28. března 2017 u příležitosti  smlouvy s firmou JC Decaux, která byla jediným kandidátem na zajištění městského mobiliáře v Paříži. Skupina komunistů prosadila do smlouvy s firmou závazek, že v městské reklamě se neobjeví žádní forma diskriminace na základě pohlaví. Informuje o tom francouzský i mezinárodní tisk.

Po vzoru měst jako Ženeva a Londýn, která již podobná opatření realizovala, se také Paříž rozhodla použít všechny nástroje, aby zamezila ponižování skupin občanů, uvedla starostka podle listu Le Monde.

Další z nevhodných reklam Foto: Twitter

Skupina komunistů požadovala, aby provozovatel městského mobiliáře souhlasil, že nebude šířit žádnou reklamu, která využívá generových stereotypů, lesbofobie, homofonie nebo ponižující a odlidštěné zobrazování muže a ženy nebo jakkoli podporuje jakoukoli formu diskriminace na základě etnického původu, národnosti, náboženského vyznání,  pohlaví a věku nebo narušuje lidskou důstojnost.

Aktivisté v boji proti diskriminaci zákaz vítají a hodlají ho prosadit v celé Francii. Podle mezinárodní skupina The Local přichází zákaz tři týdny po kampani módního gigantu Yves Saint Laurent, jehož billboardy nabité erotikou byly označeny za pornografické a firmě bylo nařízeno francouzským regulátorem reklamy je z veřejnosti odstranit. The Local současně publikuje ukázky závadných a napříště zakázaných plakátů a fotografií.

Na jedné ze závadných fotografiích je při tom modelka v kožichu a v kolečkových bruslích v pozici s částečně roztaženýma nohama, která zjevně pokračuje v konceptu slavného amerického fotografa německého původu Helmuta Newtona.

Irena Válová