Sněmovna vydala předsedu hnutí ANO Adreje Babiše k trestnímu stíhání Foto: FB

Demise vlády: Jak ji upravuje Ústava?

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli nejasnostem kolem ministra financí Andreje Babiše (ANO) podá do konce týdne prezidentovi Miloši Zemanovi demisi celé vlády. Novinářům dnes řekl, že pokud by Babiše pouze odvolal z funkce ministra financí, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka, na kterou se už připravuje. Babišovo pokračování v čele resortu však považuje za neudržitelné. Demisi vlády i její jmenování a vyslovení důvěry či nedůvěry kabinetu upravuje Ústava České republiky následujícím způsobem:

Demise vlády:

– Podává ji předseda vlády do rukou prezidenta republiky; odstoupení premiéra přitom znamená demisi celého kabinetu.

– Vláda podává demisi vždy po volbách do Poslanecké sněmovny a úřaduje do té doby, dokud není jmenován kabinet nový.

– Vláda podá demisi i v případě, že sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry nebo jí vyslovila nedůvěru.

– Vláda může podat demisi i ze své vůle, v tom případě ale prezident republiky nemusí tuto demisi na rozdíl od předchozích dvou případů přijmout. Jestliže v prvních dvou případech vláda demisi sama nepodá, prezident ji podle Ústavy odvolá.

Jmenování nové vlády:

– Prezident republiky nejprve jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh poté ostatní členy kabinetu. Hlava státu je pak pověřuje řízením ministerstev a dalších úřadů.

– Vláda musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry.

– Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá sněmovnu o důvěru.

– Když ani druhý kabinet u poslanců neuspěje, jmenuje prezident předsedu vlády na návrh šéfa Poslanecké sněmovny. V případě, že ani tato vláda nezíská do 30 dnů od poslanců důvěru, může prezident sněmovnu rozpustit a do 60 dnů pak následují předčasné volby.

Vyslovení důvěry vládě:

– O vyslovení důvěry může Poslaneckou sněmovnu požádat kabinet kdykoli, poprvé tak musí učinit do 30 dnů od chvíle, kdy ji jmenoval prezident republiky.

– Vláda může spojit hlasování o důvěře s hlasováním o zákonu, který považuje za klíčový.

– Pro získání důvěry potřebuje vláda hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Poslanecká sněmovna je přitom usnášeníschopná tehdy, pokud je přítomno alespoň 67 poslanců.

– Sněmovna může hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, a to tehdy, pokud návrh podá alespoň 50 poslanců. K vyslovení nedůvěry je potřeba 101 hlasů, tedy nadpoloviční většina všech poslanců.

(čtk, epa)