Foto: archiv ÚOOZ

Policejní prezidium se ohradilo proti kritice státních zástupců, má prý jiná data

Policejní prezidium dnes z větší části odmítlo kritiku Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) vůči Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jako do jisté míry oprávněné přijalo pouze výtky „k úrovni procesních znalostí u některých policejních orgánů“. Na webu to uvedl mluvčí prezidia Jozef Bocán. NSZ ve své výroční zprávě mimo jiné napsalo, že u centrály přetrvává nevyrovnanost jednotlivých složek i příslušníků.

Problémem centrály, která vznikla loni 1. srpna sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru, je podle NSZ personální nestabilita. Zpráva uvádí, že sloučení mělo na některé trestní věci negativní vliv, a to hlavně kvůli odchodu konkrétních zpracovatelů případů od policie.

Prezidium tvrdí, že disponuje jinými statistikami než těmi, z nichž by bylo možné dovodit závěry zmíněné ve zprávě NSZ. „Z tohoto důvodu budeme dále jednat s nejvyšším státním zastupitelstvím, abychom ověřili data, ze kterých při tvorbě zejména této hodnotící poznámky vycházelo,“ napsalo prezidium. Nesrovnalosti jsou podle něj i v datech, která se týkají kriminality jako takové. Proto si policie chce s NSZ vyjasnit metodiku vykazování.

Čtěte také: NSZ: Kriminalita klesá díky kamerám, stárnutí zločinců, neschopnosti objasňovat i neochotě oznamovat

Kritiku prezidium odmítlo s jedinou výjimkou, která se týká procesních znalostí policistů. „Jako součást bezprostředního řešení zvýšíme v tomto směru kontrolní a metodickou činnost ze strany nadřízených služebních funkcionářů,“ uvedlo. Zároveň však poznamenalo, že takové opatření spojené s osobní odpovědností funkcionářů by nemuselo být slučitelné „s názory některých státních zástupců prosazujících až extrémní autonomii konkrétních policistů vůči těmto jejich nadřízeným“.

Prezidium se současně ohradilo proti mediálním spekulacím, podle nichž mělo sloučení útvarů vliv na vyšetřování kauz s politickým kontextem.

Výroční zpráva NSZ zmínila, že příkladem kvalitního a aktivního plnění úkolů ze strany policejní centrály jsou Sekce závažné hospodářské trestné činnosti a Sekce organizovaného zločinu. Opačným příkladem je Sekce finanční kriminality, jejíž činnost žalobci hodnotí jako nedostatečně kvalitní a NSZ vidí i nedostatky v komunikaci s dozorovými státními zástupci.

Zpráva dále uvádí, že se průběžně snižuje počet nově zahajovaných věcí, především věcí vyhledaných operativně pátrací činností policie. Konstatuje ale, že v této chvíli nelze říct, že by pokles byl zapříčiněný pouze vytvořením centrály.

Vznik NCOZ loni vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády. Vedení policie věří, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. Mezi nejhlasitější kritiky reformy patřil bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který kvůli tomu od policie odešel.

(čtk)