Případ, v němž jde o úniky informací od policie směrem k podsvětí a podnikatelům, rozjel 13. října 2015 protimafiánský útvar tehdy ještě pod vedením Roberta Šlachty Foto: archiv

Encyklopedie právních dějin je v polovině, píší ji stovky autorů

Encyklopedie českých právních dějin, na níž se podílejí stovky autorů, je v polovině. V nejbližších dnech vyjde její desátý svazek z plánovaných dvaceti. Uvedl to řekl hlavní redaktor encyklopedie, odborník na historii práva Karel Schelle. Nejnovější již vydané svazky představí v úterý v informačním centru Poslanecké sněmovny. Jsou výjimečné tím, že se věnují procesům, včetně těch politických za minulého režimu.

Encyklopedie vychází od roku 2015 a hesla jsou v ní řazena abecedně. V posledních vydaných svazcích přišlo na řadu písmeno P a heslo Procesy. Svazek VIII. shrnuje procesy do roku 1949, ten následující je věnovaný procesům od roku 1950. Právě tyto dva svazky představí organizátoři projektu ve Sněmovně. Do přípravy hesel se tentokrát zapojili i historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a Archivu bezpečnostních složek (ABS).

Shrnující heslo o politických procesech za totality zpracoval Tomáš Bursík z ABS. „Tato oblast není ještě úplně prozkoumaná. Zbývá nám celá řada otázek, třeba otázka role prokuratury při tvorbě a formování politických procesů, nebo jaké bylo ´rozdělení moci´ mezi Státní bezpečnost, prokuraturu a soud,“ řekl Bursík. Další hesla se věnují konkrétním procesům, například s protektorátním předsedou vlády Rudolfem Beranem nebo s představiteli katolické církve.

Historik Jan Kalous z ÚSTR zpracoval pro encyklopedii více témat, mimo jiné číhošťský zázrak nebo procesy s příslušníky Státní bezpečnosti kolem Rudolfa Slánského. V rozhovoru pro ČTK Kalous připomněl případ Štěpána Plačka, který se po roce 1945 podílel na formování Státní bezpečnosti a její terminologii. „Když ho v letech 1949-1950 vyslýchali na Ruzyni, používali před ním slovo ustanovka (zpráva o zájmové osobě, pozn. red.). Měl rozmlácený obličej, ale ve svých pamětech psal, jak strašně ho potěšilo, že slyší termíny, které pomáhal zavádět,“ zmínil Kalous okolnost, která podle něj dokresluje absurditu tehdejší doby.

Encyklopedie českých právních dějin je projekt zapsaného spolku Evropská společnost pro právní dějiny, jehož představenstvo tvoří historici práva Karel Schelle, Jaromír Tauchen a Ondřej Horák. Encyklopedie má sumarizovat historii státu a práva na českém území. „Dnes má autorský kolektiv zhruba 750 autorů, jsou zde zastoupena všechna významnější právnická a historická pracoviště v České republice a na Slovensku. Dále je v autorském kolektivu řada zahraničních autorů z Vídeňské univerzity, z Maďarska, Polska a Německa,“ uvedl Schelle. Dosud vyšlé svazky mají kolem 900 stran. Ty zbývající by měly vyjít do dvou let.

(čtk)