Do informačního systému u soudu v Teplicích nikdo neoprávněně nevstupoval, tvrdí jeho předseda

Předseda Okresního soudu v Teplicích (OS Teplice) Jan Tichý se ohradil proti tvrzení, že u tohoto soudu docházelo k neoprávněnému vstupu zaměstnanců a soudců do informačního systému ISAS. Toto podezření vyplynulo při projednávání kárné žaloby, kterou podal Tichý na soudce Miroslava Čapka. „Závěr o neoprávněnosti vstupů je toliko nekriticky převzaté tvrzení kárně postiženého soudce Čapka“, sdělil České justici Tichý.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) projednával kárnou žalobu 6. září a Tichého kárné žalobě přisvědčil. V rámci prováděných důkazů před soudem však vyšlo najevo, že si někteří soudci a zaměstnanci soudu zjišťovali informace o případu, jehož se kárná žaloba týkala, z justičního informačního systému ISAS. Tichý při své výpovědi před kárným senátem NSS sám připustil možnou neoprávněnost takového jednání. „Zvědavost, důvody netuším, patrně to bylo způsobeno tím článkem. Hodlám to s nimi probrat, protože osoby, které s tou věcí nemají co do činění tak nemají právo nahlížet do dokumentů v systému ISAS. Je to nešvar, který se děje nejen u okresního soudu v Teplicích, ale děje se prakticky u všech soudů a vedení na to nějakým způsobem reaguje, pokud se to zjistí“, uvedl před kárným senátem Tichý. Soudce Čapek se projednávání žaloby osobně neúčastnil, zastupoval jej advokát a bývalý soudce Ústavního soudu Stanislav Balík, který se nad takovým přístupem předsedy soudu ke zjištěnému podezření pozastavil. Sám Čapek na dotazy České justice opakovaně odmítl odpovědět.

Teplický soudce Miroslav Čapek Reprofoto ČT

Tichý už provedl u OS Teplice šetření a se soudci a pracovníky administrativy, kteří do ISASU v této věci vstupovali, promluvil. „Dotyčných pracovníků jsem se dotázal na důvod jejich nahlédnutí do předmětné věci a jejich postup jsem shledal legitimní, tedy oprávněný. Kdy jsem po nich žádal vysvětlení, nepovažuji za významné. Avšak záležitostí jsem se zabýval v takové době, abych měl dostatek času na případné formální řešení“, odmítl zároveň námitky ohledně prodlevy v jeho postupu, kdy od zjištění možných neoprávněných lustrací a jeho reakce uplynulo několik měsíců, na což před kárným senátem upozornil Balík.

Vstupy do systémů se prověřují

Za Tichého se postavil i předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem (KS) Luboš Dörfl. „Uvedené podezření prošetřil předseda okresního soudu Mgr. Tichý a postupy pracovníků, kteří do spisu nahlíželi, shledal legitimním. Vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem jeho závěr akceptuje“, sdělila České justici mluvčí KS Marcela Trejbalová.
Ta, stejně jako Tichý, vidí za podezřením z neoprávněného vstupu do informačních systémů justice u soudu v Teplicích soudce Čapka. „Neoprávněnost přístupů tvrdí JUDr. Čapek v rámci své obrany v kauze, kde vyšla najevo jeho neprofesionalita. Odvrací tak pozornost od vlastních pochybení“, uvedla Trejbalová.
Skutečnost, že do systému ISAS vstupovaly a případ, který byl předmětem kárné žaloby, si lustrovaly i další osoby, ovšem vyšla najevo v rámci důkazního řízení při projednávání kárné žaloby u NSS.

Zabezpečení justičních systémů proti neoprávněným vstupům či únikům informací se předsedové soudů věnují, jak vyplynulo z jejich vyjádření pro Českou justici. „Jedná se o významnou otázku, která se řeší též v souvislosti s novou unijní legislativou na celostátní úrovni; MSp bude stanovovat určité nové standardy bezpečnostní politiky k ochraně osobních dat účastníků, která se bude vztahovat i na přístupy do soudních programů“, popsala situaci u KS v Ústí nad Labem jeho mluvčí. U již zmíněného KS v Ústí nad Labem dokonce letos zřídili funkci „vedoucího kybernetické bezpečnosti“. Ten má na starosti všechny bezpečnostní incidenty na KS v Ústí nad Labem.

Soud čeká revize

„Neoprávněný vstup do databází informačních systémů užívaných Krajským soudem v Hradci Králové mi zatím nebyl signalizován.Rovněž nemám informaci o tom, že by obdobný problém nastal u některého z okresních soudů v našem obvodu“, sdělil České justici předseda KS v Hradci Králové Jan Čipera. Ten zároveň po zveřejnění informací o projednávání kárné žaloby na soudce Čapka probral zabezpečení databází informačních systémů užívaných krajským soudem na poradě vedení soudu a věc projednal i na poradě s předsedy okresních soudů v obvodu hradeckého krajského soudu. „Zaměstnanci byli neprodleně opětovně upozorněni na povinnost dodržovat Pokyn předsedy Krajského soudu v Hradci Králové o Provozním řádu počítačové sítě. Následovat bude revize rozsahu přístupových práv soudců a zaměstnanců krajského soudu do jednotlivých databází v porovnání s jejich pracovními úkoly“, dodal Čipera.

Téma zabezpečení justičních informačních systémů a databází je předmětem zájmu i na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ). „Nejen Nejvyšší státní zastupitelství, ale všechna státní zastupitelství sledují jakékoliv případy či hrozby zneužívání informačních systémů. Provozované informační systémy disponují řadou bezpečnostních mechanismů, jejich výstupy jsou monitorovány a vyhodnocovány. Informační systémy jsou dostatečně zabezpečené a ve snaze držet krok s technologickým vývojem také postupně upravované. Přes snahu minimalizovat systémové chyby zabezpečení nelze vyloučit riziko individuálního selhání lidského faktoru“, uvedl pro Českou justici mluvčí NSZ Petr Malý.

Podle neoficiální informací České justice od zdrojů z bezpečnostní komunity je však i přes zájem všech zainteresovaných o věc, včetně ministerstva spravedlnosti, stav justičních informačních systémů tristní. A je předmětem intenzivního zájmu i nově zřízeného Národního úřadu pro informační a kybernetickou bezpečnost.

Eva Paseková, Petr Dimun