Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Soud potvrdil trest pro znalce z Janouškovy kauzy, ten trvá na justičním omylu

Odvolací soud potvrdil podmíněný trest 1,5 roku pro bývalého dopravního znalce Jiřího Dolečka, který úmyslně zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška. Verdikt je pravomocný. Doleček navíc musí zaplatit státu 7800 korun, které podle svého tvrzení obdržel od Janouškovy obhajoby za vypracování posudku. Obvodní soud sice dříve konstatoval, že muž zřejmě získal i jiné „materiální výhody“, nepodařilo se to však prokázat.

„Pan inženýr Doleček je dlouholetý a velmi zkušený znalec, a proto věděl, že jeho posudek bude sloužit jako jeden z důležitých důkazů. Při vědomí toho do svého posudku zapracoval údaje, které nevycházely z objektivních zjištění,“ řekl předseda odvolacího senátu Petr Beneš.

„Pan obžalovaný založil svoji obhajobu na soustavné a poměrně agresivní odborné polemice se zpracovateli oponentních posudků. S jeho námitkami se však obvodní soud dostatečně vyrovnal,“ dodal.

Dolečkův posudek se týkal situace z roku 2012, při níž opilý Janoušek srazil autem ženu. Znalec při projednávání incidentu tvrdil, že ženu nenabrala kapota vozu, ale pouze zpětné zrcátko – a že ji řidič neviděl. Tuto verzi však následně vyvrátil revizní posudek a také odposlechy z Janouškova telefonu. Lobbistův soudce proto podal podnět k prověření toho, zda Doleček nespáchal trestný čin.

Čtyřiaosmdesátiletý Doleček trvá na svých odborných závěrech a na tom, že případ Janouškovy dopravní nehody byl justiční omyl. „Čtyřicet let jsem chodil k soudu, zažil jsem různé divoké situace, ale způsob, jakým se mnou zametl státní zástupce a soudce, byl nevídaný a neslýchaný. Samozřejmě navrhuju zproštění,“ řekl dnes odvolacímu senátu. Za nepravdivý posudek muži hrozilo až tříleté odnětí svobody.

Státní zástupkyně pro Dolečka požadovala zvýšení podmíněného i peněžitého trestu. Poukazovala mimo jiné na jeho naprostou absenci sebereflexe a na to, že znalce k trestné činnosti vedla zištnost.

(čtk)