Sídlo KSZ v Ústí nad Labem Foto: archiv

Novým ústeckým krajským státním zástupcem je Radim Kadlček

Vedoucím státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem se od prvního března stal Radim Kadlček. Osmatřicetiletý státní zástupce dosud působil na pobočce v Liberci. Jeho jmenování České justici potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Kadlček dnes podle informací České justice již úřaduje na KSZ v Ústí nad Labem a sezval si na poradu všechny vedoucí okresní státní zástupce. „Byl to můj podřízený a s jeho prací jsem byl spokojen, pracoval velmi dobře. Je mladý a perspektivní. Myslím si, že jde o dobrou volbu,“ řekl jeho předchůdce Jan Jakovec s tím, že se k výběru více nechce vyjadřovat. V hledáčku Vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byl podle zdrojů České justice například lounský Radim Dragoun nebo pražský Jiří Pražák.

Kadlček obžaloval například libereckého hejtmana Martina Půtu kvůli údajným úplatkům evropských projektů.
Dozoroval v minulosti i případ bývalé herečky Reginy Rázlové, podezřelé z tunelování firmy Skloexport. Její případ byl ale zastaven v na základě amnestie prezidenta Václava Klause. Žaloval i případ bývalého ředitele policie v Liberci Miroslava Dvořáka.

V roce 2010 také podepsal dopis ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, aby se Renáta Vesecká vrátila z Nejvyššího státního zastupitelství do Hradce Králové. Tehdy působil na Okresním státním zastupitelství v Děčíně.

(epa, pd)