Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: archiv

Nejvyšší státní zástupce Zeman nedostal z Hradu pozvání na 28. října

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nedostal z Hradu pozvánku na slavnostní vyznamenávání u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Akce se tedy nezúčastní. Informaci, kterou zveřejnila na twitteru redakce Respektu, potvrdil mluvčí nejvyššího žalobce Petr Malý.

Před více než rokem se Pavel Zeman odmítl dostavit na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Nejvyšší státní zastupitelství totiž tehdy dohlíželo na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář.

„Od té doby, kdy pan nejvyšší státní zástupce odmítl schůzku s panem prezidentem za situace, kdy bylo Nejvyšší státní zastupitelství činné v kauze Lesní správy Lány, pan nejvyšší státní zástupce žádné pozvání na Hrad nedostal a s žádným už ani nepočítá,“ řekl Malý.

Už loni se v kuloárech spekulovalo, že Pavel Zeman na oslavách 28. října chyběl. Podle informací České justice už tehdy pozvánku nedostal. „Tuto záležitost nebudeme komentovat,“ reagoval před rokem Malý.

Na oslavy 28. října letos nedostali pozvánku někteří poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj, nebo při letošních volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace nastala už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

Mluvčí Hradu dnes novinářům řekl, že prezidentská kancelář na nedělní ceremoniál u příležitosti 100 let založení Československa nepozvala jen minimální počet lidí. Jsou to podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka ti, kteří se stále nevyrovnali se zvolením Miloše Zemana do prezidentské funkce.

Do Vladislavského sálu na slavnostní udílení státních vyznamenání a Zemanův projev dorazí stovky hostů, na následnou recepci do Španělského sálu má přijít až 3000 lidí, uvedl Ovčáček.

(čtk, epa)