Foto: Lucie Šídlová

Soudci, advokáti a další odborníci sepsali publikaci Nemovitosti v realitní praxi

Pro každého, kdo přichází do styku s realitami, je určena publikace Realitní právo s podtitulem Nemovitosti v realitní praxi autorského kolektivu vedeném Vladimírem Syručkem a Vencislavem Sabotinovem. Knihu vydalo Nakladatelství C. H. Beck v edici Praktická knihovna.

Autorský kolektiv tvoří široká základna špičkových odborníků zahrnující soudce Nejvyššího soudu, Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, advokáty, soudní znalce, daňové poradce, Generálního finančního ředitelství, rozhodce, vysokoškolské pedagogy a spolutvůrce právních norem, obchodníky a mediátory.

Rozsáhlá, víc jak tisícistránková publikace, je ojedinělá svým záběrem a rozsahem v oblasti realitního práva a praxe. Mapuje všechny aspekty nakládání s nemovitostmi a realitních obchodů. Každá z 39 kapitol obsahuje kromě obecného zpracování konkrétní problematiky i praktické příklady a tipy a je zakončena vzorem zahrnujícím typické smluvní náležitosti, i méně obvyklá řešení nastalých situací.

Slavnostní křest publikace Foto: Lucie Šídlová

Pro odborníky i laiky

Publikace má podle autorů svým záběrem uspokojit širokou řadu svých čtenářů počínaje profesionály a odborníky v oboru nemovitostí, pracovníky bank a pojišťoven, přes vlastníky nemovitostí, kteří potřebují konkrétní radu, a konče advokáty a koncipienty či studenty příslušných oborů. Jak ve své recenzi uvedla soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková: „Tato kniha je nejlepší zárukou toho, aby kdokoli z těch, kdo obyčejným lidem pomáhají při získávání jejich domova, neudělal chybu. Autorskému týmu, tvořenému vynikajícími českými právníky z realitního byznysu, odborné právní praxe, justice i právnické akademie, se podařilo připravit pro každého právníka, daňového poradce, developera či realitního makléře vyčerpávající praktickou příručku, jak lidem pomoci k jejich domovům a jak je při jejich pořizování chránit.“ Podle Šimáčkové by mohla být též nápovědou pro zákonodárce, jaký rozsah vědomostí by měl dobrý realitní makléř mít. Autoři kupříkladu předpokládají, že suma informací obsažených v knize se odrazí v připravovaném zákoně o realitním zprostředkování a následně i v aplikační praxi soudů všech stupňů.

„Pro člověka, který pracuje v oblasti nemovitostí, je to skutečně zcela zásadní nástroj – lze bez nadsázky říci, že dokáže realitnímu právníkovi nahradit v běžné práci podstatnou část jeho odborné knihovny,“ doplňuje člen představenstva ČAK Martin Maisner. „Je třeba také jasně říci, čím publikace není. Nejedná se o vědeckou monografii, protože její zaměření a struktura směřují přes velmi odborný přístup přísně k praktickému využití. Nejedná se ani o učebnici, i když struktura a názornost pojetí by v tomto smyslu šlechtilo nejednu existující právní učebnici. A konečně se nejedná ani o super stručné zjednodušení problematiky pro vysloveně laické publikum (typu „Nemovitosti snadno a rychle“), které by nutně muselo být na úkor rozsahu i odbornosti.“

Na publikaci mají navazovat bloky odborných seminářů a vzdělávací realitní akademie, on-line vzory smluv a poddání či daňový lexikon pro právníky.

Dušan Šrámek