Rada vlády pro lidská práva zůstává pod vedením Babiše, který oznámil, že první kolo výběrového řízení bude interní. Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Čapí hnízdo i únos: Žalobci a policie chystají tiskový brífink kvůli Babišovým kauzám

Pražské městské státní zastupitelství chystá na páteční dopoledne spolu s Policií ČR tiskový briefing, na kterém se vyjádří jak ke kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, tak k případu údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Informaci serveru echo24 potvrdil mluvčí státních zástupců Aleš Cimbala. Přesný čas a místo briefingu zveřejní později.

„Obsahem to bude ve vztahu k oběma kauzám, jak kauza Čapí hnízdo, tak takzvaný únos,“ řekl Cimbala. Druhou kauzu vyvolala pondělní reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby opustil Česko kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, jeho pobyt byl ale legální, nešlo o únos. Jeho syn údajně trpí schizofrenií.

Babišův únos policie řešila, případ ale odložila. Po zveřejnění reportáže ho začala znovu prověřovat. Babišův syn Andrej dnes v e-mailu podle Seznam Zpráv uvedl, že si přeje být v kontaktu s vyšetřovateli, kteří případ řeší, policie pak na twitteru oznámila, že informace z e-mailu ověřuje, je v kontaktu se státním zastupitelstvím a je připravena provést s autorem e-mailu „neodkladné úkony dle zákona“.

(čtk)