GIBS chtěla otisky policistů Foto: wikipedia

Rušno kolem spisu Čapí hnízdo. Inspekce si přišla pro otisky a DNA vyšetřovatelů

Za vyšetřovateli kauzy Čapí hnízdo Pavlem Nevtípilem a jeho kolegy přišli před prázdninami příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Dožadovali se předání vyšetřovacího spisu k Čapímu hnízdu a s ním souvisejících dokumentů. Ale především chtěli vyšetřovatelům odebrat otisky prstů a DNA.

Žádný podobný případ jako je vyšetřování údajného padesátimiliónového dotačního podvodu známého pod názvem Čapí hnízdo nebudil v poslední době takovou pozornost nejen u veřejnosti, ale také v policejních kruzích.
Poté, co televize Seznam odvysílala třaskavé prohlášení syna hlavního podezřelého Andreje Babiše juniora o nedobrovolném pobytu na Ukrajině kvůli jeho závažné psychické nemoci, se rozehrává nejvypjatější fáze příběhu.

Premiér Andrej Babiš, u něhož existuje vážné podezření nejen z dotačního podvodu, ale i z možného ovlivňování vyšetřování, mezitím přes média vzkázal, že v žádném případě neodstoupí. A podpořil ho i prezident Miloš Zeman, který se nechal slyšet, že i po případném vyslovení nedůvěry Poslaneckou sněmovnou Babišovu kabinetu, by miliardáře slovenského původu opět pověřil sestavením vlády.

V přetlaku posledních zjištění poněkud zapadají podstatné informace, které vyšetřování Čapího hnízda od počátku provázejí. A to nebývalý tlak na vyšetřovatele Pavla Nevtípila a dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Ministerský předseda Andrej Babiš detektiva Nevtípila spojuje delší dobu s lobbistou Ivo Rittigem a jeho právníky. Snaží se vytvořit zdání, že si jeho likvidaci objednali političtí protivníci nebo v horším případě jakási blíže nespecifikovaná mafie.
Do mediální ofenzivy pak Babiš vpasoval i žalobkyni pražského Městského státního zastupitelství Dagmar Máchovou, toho času jednu z obviněných v kauze „Beretta“. Ta přitom prokazatelně neměla s Čapím hnízdem nic společného.

Tlaky ovšem neustávají. Babiš a jeho okolí chce totiž zjistit, kdo mohl vynést z vyšetřovacího spisu dokument z britské banky HSBC, který konkrétně popisuje aktivní zapojení Agrofertu a Babiše do kauzy Čapí hnízdo. Kopie dokumentu se před více jak rokem objevila na twitterovém účtu Julius Šuman.
Šuman je krycí jméno důstojníka Státní bezpečnosti, který měl před rokem 1989 Babiše verbovat do služeb komunistické tajné policie. V této souvislosti už Babiš mnohokrát zmínil bývalé příslušníky Úřadu pro zahraniční styky a informace – civilní rozvědky, kteří podle něj za twitterovým účtem stojí.

Dejte nám to! 

Česká justice v této souvislosti zjistila, že do zjišťování původu úniku dokumentů banky HSBC byla pod taktovkou Vrchního státního zastupitelství v Praze zapojena i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Andrej Babiš podal kvůli možnému úniku popisovaných materiálů trestní oznámení a v mezičase stačil ještě vyvinout intenzivní tlak na šéfa GIBS Michala Murína, který ke konci dubna rezignoval.

Ještě než Murína nahradil státní zástupce Radim Dragoun, pocítili detektivové z pražské policejní správy sílu svého protivníka. Na přelomu května a června na ně podle několika důvěryhodných zdrojů České justice nastoupili tři inspektoři GIBS s tím, že chtějí spis a zároveň chtěli odebrat vyšetřovatelům otisky prstů a vzorky DNA.
Akci měl podle zjištění České justice vést Michal Turnhöfer ze středočeské GIBS, který se zabývá údajnými úniky z vyšetřování na základě Babišova trestního oznámení. Turnhöfer už kvůli tomu vyslýchal některé novináře, například Sabinu Slonkovou z televize Seznam. „Minulý týden jsem absolvovala výslech na GIBS. Otázka byla jediná: V kolik hodin přesně jste se 10. srpna 2017 dozvěděla, kdo další kromě Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bude stíhaný v kauze Čapí hnízdo. Takovou věc už si samozřejmě po osmi měsících nemůžu pamatovat, což muselo být jasné i vyšetřovatelům,” sdělila Sabina Slonková České justici v dubnu.

Na návštěvu inspektorů pražští detektivové podle všeho jen tak nezapomenou. Otisky ani vzorek DNA nakonec neodevzdali, inspektoři si odnesli část spisu, přestože má jeho kopie v držení pražské Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze jako dohledový orgán nad vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Popisovaná návštěva je také jedním z důvodů, proč na konci roku odejde do civilu náměstek pražské policie Ivan Smékal, o jehož odchodu Ekonomický deník informoval na konci září .

„Přišel Michal Turnhöfer a s ním další dva lidi GIBS, státní zástupce s nimi nebyl. Ohlásili se u Smékala a on je poslal za Miloslavem Kocénem z hospodářské kriminálky. Inspektoři řekli, ze chtějí spis ve věci farma Čapí hnízdo a nějaké další věci ke spisu. Něco si vzali a dále chtěli od Pavla Nevtípila a jeho lidí otisky prstů a DNA. Všech, kteří kdy měli spis v ruce. Nevtípil jim řekl, že klidně, ale pak, že musejí vzít otisky prstů i poslancům, kteří se spisem seznamovali kvůli vydání Andreje Babiše a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Nevtípil s Kocánem jim také řekli, že jim nedají ani žádné dokumenty, protože nemají souhlas dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha, a dokumenty už disponuje kvůli dohledu nad případem Vrchní státní zastupitelství v Praze. Inspektoři se poté rozhodli, že vzorky odebírat nebudou, ale pár dokumentů přesto zajistili. Ty pak zhruba po dvou týdnech vrátili,“ popsal návštěvu GIBS důvěryhodný člověk obeznámený s jejím průběhem.

Česká justice na toto téma vedla s pražskou policejní správou intenzivní komunikaci. Ta sice informaci nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. „Vámi dotazované potvrdit nemohu, neboť dle mých zjištění nebyly do dnešního dne ŽÁDNÉMU detektivovi Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy snímány otisky,“ zareagoval na otázky mluvčí Tomáš Hulan.

Aktivity GIBS nechtělo verifikovat ani Městské státní zastupitelství v Praze, jehož žalobce Jaroslav Šaroch kauzu Čapí hnízdo dozoruje. „Pokud se dotazujete na stav věci vedené pod sp. zn. 1 KZV 188/2017 (“kauza Čapí hnízdo“), nachází se trestní řízení ve stavu vyšetřování, tj. v neveřejné fázi. Vyšetřování dosud nebylo skončeno a Městské státní zastupitelství v Praze nemůže podávat informace o jednotlivých dílčích úkonech, neboť by zveřejňování těchto informací mohlo vést k zmaření trestního stíhání. K Vámi uváděné činnosti pana Mgr. Prygla z VSZ nedisponujeme žádnou informací. Ohledně otázek týkajících se VSZ se obracejte přímo na VSZ,“ odvětil mluvčí městských žalobců Aleš Cimbala.

Česká justice se tedy obrátila na Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby akci inspektorů GIBS ohledně snímání otisků prstů a DNA vyšetřovatelů Čapího hnízda pod vedením Michala Turnhöfera vysvětlilo. Úřad Lenky Bradáčové ale otázky delší dobu ignoruje.

Jan Hrbáček