Nejvyšší soud rozhodl v případu solárních elektráren na Chomutovsku Foto: archiv

Nejvyšší soud rozhodl o dovolání v kauze elektráren bratří Zemků, pustil Schneiderovou

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o všech dovoláních v kauze solárních elektráren na Chomutovsku, kde mezi obžalovanými figurovala někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková a také bratři Zemkové. Podle informací České justice byla z vězení okamžitě propuštěna bývalá vedoucí odboru licencí regulačního úřadu Michaela Schneidrová. „Mohu potvrdit, že na základě jednoho z výroků bylo rozhodnuto o okamžitém propuštění ing. Michaely Schneidrové z výkonu trestu ve Věznici ve Světlé nad Sázavou, přičemž senát následně rozhodl, že se tato obviněná nebere ani do vazby,“ reagoval mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Schneidrová si měla odpykat sedm let vězení, podle informací České justice je doma již od včerejšího večera. Výsledky ostatních dovolání soud zatím nezveřejní. Nejprve musí zpracovávat písemné odůvodnění, poté spis vrátí Krajskému soudu v Brně, který bude rozhodnutí NS doručovat účastníkům řízení. „K rozhodnutí ve věci solárních elektráren (sp. zn. 3 Tdo 990/2018) je možné v tuto chvíli sdělit, že bylo v úterý 11. prosince meritorně rozhodnuto o všech dovoláních, která podali obvinění a také nejvyšší státní zástupce. Senát pod vedením JUDr. Vladimíra Jurky vydal celkem 6 výroků rozhodnutí, které se týkaly jednotlivých obviněných. Podrobnější informace nebude Nejvyšší soud sdělovat s ohledem na svoji ustálenou praxi, že neinformuje o výsledku dovolacího řízení veřejnost dříve, než jednotlivé strany řízení,“ dodal k rozhodnutí Tomíček. Všechna ostatní dovolání Nejvyšší soud podle informací České justice odmítl.

Dovolání k NS podali všichni odsouzení a také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jenž napadl výrok o zproštění Vitáskové.

Obecně platí, že odůvodnění má být hotové do 30 dnů. V kauze solárních elektráren by to mohlo být rychleji, protože soudce Vladimír Jurka odchází k poslednímu prosinci do důchodu.

Majitelé elektráren, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkové, od Vrchního soudu v Olomouci odešli s trestem šest let a devět měsíců.

Podle dovolání bratří Zemků Vrchní soud v Olomouci nesprávně právně posoudil skutek, který měli spáchat. Skutková zjištění obecných soudů podle argumentů obhájců nenaplňují znaky trestného činu, kterými byli odsouzeni uznáni vinnými a jsou v tzv. extrémním nesouladu s vykonanými skutkovými zjištěními. Soudy podle Zemků ke kauzám fotovoltaických elektráren přistupují paušálně a nezkoumají podrobnosti jednotlivých případů. Bratři také měli být kráceni na svých ústavně zaručených právech na spravedlivý proces.

Revizní technik Vladimír Čimpera dostal čtyři roky nepodmíněně, technik Karel Šupina 5,5 roku. Dalším jejich kolegům Janu Hudečkovi a Jaroslavu Krymovi vrchní soud tresty zvýšil o rok z šesti na sedm let.

U Vitáskové nejvyšší státní zástupce akceptoval závěr vrchního soudu, že po provedeném dokazování nelze její jednání posoudit jako úmyslný trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Existuje však podle žalobců také možnost kvalifikovat čin jako nedbalostní delikt.

(epa, čtk)