Předseda NSS Josef Baxa Foto: archiv

Hrad podle Baxy tlačí na justici, část opozice o tom chce jednat

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa dnes uvedl v rozhovoru pro Deník N, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Soudce vyjádřil zklamání z toho, jak se Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář vůči justici chovají. Představitelé Pirátů, TOP 09 a STAN budou chtít přístup Hradu projednat ve Sněmovně, KSČM a SPD důvod k jednání nevidí.

Zeman má o soudnictví podle Baxy místy jednostranné a pofiderní informace a na jejich základě veřejně prezentuje klišé o nefunkční justici. Hrad podle soudce také nechápe, že i pro prezidenta platí rovnost před zákonem a v řízení před soudem. Baxa věřil tomu, že Zeman bude mít zájem situaci v justici zlepšit i s ohledem na to, že má v této oblasti významné pravomoci, to se podle něho ale nestalo.

Baxa tvrdí, že mu Zeman při osobních setkáních předložil „seznam hříchů“, tedy některých rozhodnutí NSS. Nereagoval přitom na Baxovy argumenty, že soudci rozhodují nezávisle a předseda soudu je nemůže a nesmí ovlivnit. Prezident podle něho zároveň při diskusi o některých soudních verdiktech zmínil i to, že by si Baxu dovedl představit jako předsedu Ústavního soudu.

Mynáře pak Baxa kritizoval za to, že se na něj obrátil dopisem kvůli případu Plzeňské teplárenské. Z textu podle soudce jasně vyplývalo, že by prezident uvítal rozhodnutí určitého druhu.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček reagoval tak, že když si Baxa přisuzuje právo dávat doporučení prezidentovi, nemůže totéž právo hlavě státu upírat.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) uvedl, že tlakům na soudce zabránit nelze. Podle něj musí sami dokázat všechny tlaky striktně odmítnout a odolat jim. Připomněl, že soudci jsou nezávislí, neodvolatelní, proti své vůli nepřeložitelní a že mají vysoký stálý plat.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman označil Baxu za důvěryhodnou osobnost, sám by prý ale na jeho místě jednal mnohem rychleji. Ombudsmanka Anna Šabatová napsala, že je klíčovou rolí předsedů soudů, aby tlakům odolali a chránili jednotlivé soudce před zasahováním do jejich nezávislosti.

TOP 09 stojí o projednání záležitosti na půdě Sněmovny už v příštím týdnu. Chce navrhnout výzvu prezidentovi, aby Mynář skončil ve funkci kancléře, a také v usnesení jednoznačně říct, že ovlivňování nezávislé justice není přípustné. STAN projednání věci podporuje, aby soudci věděli, že mají u poslanců zastání. Naopak KSČM se domnívá, že nebyly překročeny hranice mezi mocí soudní a výkonnou.

Piráti zdůrazňují, že soudní moc by měla zůstat nezávislá. K věci žádají mimořádné jednání sněmovního ústavně právního výboru, sdělil dnes místopředseda výboru a šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Pozvat Piráti chtějí Baxu, Mynáře nebo přímo Zemana a také ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, kterého Mynář rovněž kontaktoval. Neveřejné jednání sněmovního podvýboru pro justici a soudní samosprávu by se mohlo konat příští týden, uvedli Piráti.

Pokud se prokáže, že Hrad obchodoval s funkcemi a zasahoval do nezávislosti soudců, mohlo by to podle Michálka vést až k impeachmentu. Při něm Ústavní soud na žádost Senátu podanou se souhlasem Sněmovny rozhoduje o tom, jestli prezident porušil ústavní pořádek.

O tom, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal minulý týden také týdeník Respekt. Na ústavního soudce Šimíčka se kancléř obrátil kvůli služebnímu zákonu a případu Lesní správy Lány. Mynář tvrdí, že se soudce nesnažil ovlivňovat, pouze ho seznámit se stanovisky prezidenta.

(čtk)