"Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby," podotkl dnes premiér Andrej Babiš Foto: archiv ČJ

Babiš: nezaměstnanost zůstane na 7% i v následujících letech

Ministr financí Andrej Babiš předložil vládě svou první předpověď vývoje ekonomiky. Bude makroekonomická predikce předsedy hnutí ANO přesnější než chybné prognózy jeho předchůdce v ministerské funkci Miroslava Kalouska (TOP 09)?

V letošním roce by ekonomika při kladném příspěvku domácí poptávky a zahraničního obchodu mohla vzrůst o 1,4%. V roce 2015 by růst HDP mohl zrychlit na 2,0%. Říká to první Makroekonomická predikce České republiky, kterou předložil vládě ministr financí Andrej Babiš. Přestože předpokládá růst ekonomiky, počítá s faktickou stagnací zaměstnanosti v tomto i v příštím roce. Míra nezaměstnanosti by se podle Babišova materiálu měla pohybovat okolo 7% i přes pozvolný růst ekonomiky. Míra inflace by letos mohla dosáhnout 1,0%. V roce 2015 by růst spotřebitelských cen mohl v souvislosti s oživením ekonomiky a zpožděným působením oslabené koruny zrychlit na 2,4 %.

V minulosti se předpovědi ministerstva financí vyznačovaly značnou chybovostí. Předpovědi se zásadně rozcházely s následným reálným vývojem ekonomiky. Nejvýraznějším selháním schopnosti ministerstva financí předvídat ekonomický vývoj proslul ministr Miroslav Kalousek. V roce 2009 předpokládal téměř pětiprocentní růst ekonomiky, hospodářství však o podobné číslo kleslo. S předpovědí přitom přišel Kalousek v situaci, kdy drtivá většina renomovaných světových médií předvídala hrozící hospodářský kolaps v důsledku finanční krize. Bude zajímavé sledovat, jestli předpovědi nového ministra Andreje Babiše budou vykazovat větší míru spolehlivosti. Znepokojovat by ho podle ekonomů mělo, že jeho úřad nepočítá s růstem zaměstnanosti, přestože ekonomice by se mělo dařit lépe.

Makroekonomická predikce je zpracovávána ministerstvem financí se čtvrtletní periodicitou. Zahrnuje předpověď hlavních ukazatelů ekonomiky na běžný a následující rok (tj. do roku 2015) a u některých ukazatelů výhled na další 2 roky (tj. do roku 2017). Je publikována zpravidla v druhé polovině prvního měsíce každého čtvrtletí.

-red-