"Poskytnutí takovéto výhody a podpory je evropským právem zakázáno," uvádí Marek Benda (ODS) k vyššímu zdanění loterií než jiného hazardu. Foto: Martin Bouda

Benda: Mám pochybnosti o ústavnosti celé vyhlášky

Ministryně spravedlnosti Helena Válková nezruší spornou vyhlášku, která posílila postavení vrchních státních zastupitelství, aniž by o tom byla zmínka v zákoně – jak požaduje mimo jiné Ústavní soud. Poslanec Marek Benda (ODS) v rozhovoru pro Českou justici mluví o tom, proč se sněmovní klub rozhodl obrátit na Ústavní soud.

Jak se díváte na vyhlášku, kterou se umožňuje nejvyššímu státnímu zástupci, aby s jeho souhlasem byly kauzy vyloučené ze společné věci i nadále dozorovány VSZ?

Poslanecký klub ODS se v souvislosti s trestním stíháním Petra Nečase usnesl, že bude žádat paní ministryni spravedlnosti Válkovou, aby příslušnou část vyhlášky zrušila. A v případě, že tak neučiní, podáme ústavní stížnost, aby ji zrušil.
Z časového sledu vyplývá, že před vánoci byl obviněn bývalý náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek, kvůli němuž byla celá věc přesunuta na Moravu, v lednu vznikne novela zmíněné vyhlášky a pár dní na to je obviněn bývalý premiér.

Považujete to za náhodu, nebo předem vypočítané kroky?

Je zcela zřejmé, a vyplývá to i z prohlášení VSZ, že přinejmenším v polovině listopadu mohou Petra Nečase obvinit. Mezitím uplynuly tři měsíce, během nichž neučinili ani jeden úkon, nebyl jediný důvod toto obvinění, připravené už v létě, dalších čtvrt roku zdržovat. Nelze pominout ani konkrétní personálie. Zcela bezprecedentní audienci vrchního žalobce Iva Ištvana u prezidenta Zemana, kdy ho pohladil po hlavě, a nominaci „naší Marušky“, jak Benešovou Zeman nazývá, na post ministryně spravedlnosti.

Ta účelová pasáž je jedna věc. Zásadní ale je, zda může vůbec podzákonná norma řešit příslušnost státního zastupitelství?

I to je věc, která by si minimálně zasloužila test ústavnosti. Ústavní soud v některých předchozích případech zatím potvrdil, i když bez velkého nadšení. Je to otázka jak pro zákonodárce, tak pro Ústavní soud. Ústava praví, že nikdo nemá být odebrán svému zákonnému soudci, a já jsem přesvědčen, že to platí i o úkonech přípravného řízení, jako je rozhodování o vazbě, či o nařízení odposlechů.

Dušan Šrámek