Podle Jany Černochové zasahuje ministryně spravedlnosti do nezávislosti státního zastupitelství. Foto: Mediafax

Jana Černochová: Ministryně Válková politizuje státní zastupitelství

Rozporné reakce vyvolal na politické scéně krok ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která požádala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o prověření postupu pražských žalobců v kauzách Blanka a Opencard. A nelze ani říct, že by dělící linie pochopení a nesouhlasu vedla sněmovními lavicemi mezi vládními stranami a opozicí.

Za ministryni se postavil například pražský poslanec TOP 09 František Laudát. „Ministryně spravedlnosti má právo požádat o takovou prověrku a já osobně jsem rád, že tak učinila. To, co se dnes děje na magistrátu, kdy se navzájem křížově vyšetřuje jedna a ta samá věc, s rozdílnými závěry, jako v případě Opencard, už zavání šílenstvím. Někdo by to měl rozplést,“ říká Laudát.

Opatrné pochopení našla Válková i u předsedy ústavně-právního výboru sněmovny Jeronýma Tejce (ČSSD). „Chápu to jako výraz znepokojení paní ministryně, které je logicky asi dáno tím, jak je ta věc interpretována v médiích. Pokud je ten dopis adresován nejvyššímu státnímu zástupci, a ne přímo městskému, bral bych to jako věc, která se snaží upozornit na možný problém,“ řekl Jeroným Tejc.

Pražská poslankyně ODS Jana Černochová ale mluví o politizaci a zasahování do nezávislosti rozhodování státních zástupců. „Tedy něco, proti čemu se jinak hnutí ANO vždycky deklaratorně vymezovalo. Postoj paní ministryně je o to nepochopitelnější, že odmítla právě z důvodu nezávislosti ingerovat ve věci vyhlášky její předchůdkyně měnící místní příslušnost SZ,“ řekla České justici Černochová.

Ta zmínila ještě další okolnost – vyšetřovací komisi ke kauze Opencard, která má vzniknout v březnu. „Paní ministryně, stejně jako já, hlasovala ještě jako poslankyně na výboru pro zřízení vyšetřovací komise sněmovny, která by se měla kauzou Opencard zabývat, včetně postupu orgánů činných v trestním řízení. Přesně takový krok považuji z hlediska legitimity postupu za daleko vhodnější,“ říká poslankyně ODS Jana Černochová.

-rm, dš-