Nová finanční policie? Jen společný tým

Samostatná finanční policie nebo superúřad pro boj s daňovou a finanční kriminalitou v Česku v dohledné době nevznikne. Ministr vnitra Milan Chovanec počítá jen s těsnější spoluprací složek, které mají k problematice blízko, tedy protikorupční policie, analytiků ministerstva financí a celní správy. Vyplývá to z rozhovoru, který poskytl České justici.

Intenzivnější boj proti daňové kriminalitě a lepší výběr daní je součástí vládních priorit. Při ministerstvu vnitra dosud pracuje tým Progres, který stanovil základní strategii. „S ministrem financí jsme dohodnuti na intenzivní spolupráci, která naváže na činnost týmu Progres. Naším společným cílem je naplnění priorit zakotvených v koaliční smlouvě, nikoliv vytváření mocenských center,“ uvedl Chovanec na dotaz, jak vnímá fakt, že ministr financí Andrej Babiš na klíčový post šéfa Finančně-analytického útvaru dosadil bývalého šéfa expozitury protikorupční policie v Plzni Libora Kazdu. „V případě pana Kazdy jsem rád, že jeho odbornosti a zkušeností bude dále využito ve službách státu. Spolupráce policie s FAÚ, celní a finanční správou je pro naplnění vládní priority v oblasti lepšího výběru daní a postihu daňové a finanční kriminality klíčová,“ dodal Chovanec.

Společné pracoviště by mělo vzniknout až za několik měsíců a pracovat bude v pilotním režimu. „Půjde o pilotní projekt, který bude zaměřený na vytipované závažné kauzy. Hlavním cílem a smyslem je efektivně propojit a využít odbornost i oprávnění těchto tří složek. Zda se spolupráce skutečně jako efektivní osvědčí a povede ke vzniku nového útvaru, úřadu, či finanční policie, je v tuto chvíli předčasné soudit,“ řekl Chovanec.

Bližší popis, jak by mohl tým vypadat, najdeme v závěrečné analýze skupiny Progres. Ministerstvo vnitra se ze strategických důvodů rozhodlo ustoupit financím a přenechá jim faktické vedení. „Z hlediska potřeby získat pro myšlenku podporu resortu financí bude praktické pracoviště vybudovat v prostorách správce daně, kde bude třeba zajistit přístup do informačních systémů policie,“ píše se v ministerském materiálu. Policistů, kteří budou na berní správu docházet, by mělo být přibližně pět.

Pozor na služky, golfisty a lovce

Vládní strategie počítá s tím, že se bude možné zaměřit na lidi, kteří mají životní úroveň zjevně neodpovídající jejich příjmům. Ty by pak měl správce daně možnost podle zahraničních vzorů dodanit. Materiál se svérázným způsobem vypořádává s kritérii, jak takovou osobu poznat. „Úprava obsahuje výčet prvků, které životní úroveň zvyšují – např. existence domácích zaměstnanců, luxusní auta, lodě, letadla, účast v golfových klubech, loveckých společnostech, apod.,“ píše se v materiálu týmu Progres. Správce daně pak zvýší základ daně z příjmu a vyměří vyšší daň.

Právě takovýto způsob boje s nelegálními příjmy – tady méně kriminalizace a více správního trestání, má být základem strategie pro lepší výběr daně. Právě tento způsob je ovšem i překážkou ve společném fungování analytiků ministerstva financí a policejního orgánu. Zákon totiž zatím jasně říká, že policisté mají nárok na informace od ministerstva financí pouze v případě, že je zároveň podáno trestní oznámení. Materiál počítá s tím, že by zákon č. 253/2008 o některých opatření v boji s nelegálními výnosy byl o tuto možnost – tedy informovat policii i o věcech správních – rozšířen.

Robert Malecký