Dopis z úřadu vedeného Ivo Ištvanem ocenila ministryně Válková jako odvážný čin. Státní zástupci nesouhlasí s rušením vrchních státních zastupitelství. Foto: Mediafax

V kauze Nagyová bylo ukončeno vyšetřování, výběr soudu nejasný

K soudu by mohla zamířit první větev tzv. kauzy Nagyová, týkající se údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Spis nyní studuje státní zástupce a rozhoduje se, zda podá obžalobu. Podle olomouckého vrchního státního zastupitelství ale „není na programu dne“ informace, ke kterému soudu se žalobci případně s obžalobou obrátí.

Manželka bývalého premiéra Petra Nečase Jana Nagyová je v kauze obviněna s bývalými vojenskými zpravodajci ze zneužití tajkné služby ke sledování Nečasovy první manželky Radky. Spis již přečetli advokáti obviněných a k rozhodnutí si jej vzal dozorující státní zástupce Rostislav Bajger.

Kdy by mohl ve věci rozhodnout, ať už podat obžalobu, stíhání zastavit nebo případ vrátit policii k došetření, není podle Bajgerova nadřízeného, vrchního olomouckého žalobce Ivo Ištvana zatím jasné. „Teď je to ve fázi, kdy státní zástupce má u sebe vyšetřovací spis a studuje ho, aby mohl ve věci nějakým způsobem postupovat. Nechme mu ten prostor, aby mohl rozhodnutí učinit až poté, co spis nastuduje,“ řekl Ištvan ČTK.

Ještě méně jasné je, který soud se případnou obžalobou bude zabývat. Ištvan pouze řekl, že to bude u místně příslušného soudu, tedy v obvodu, kde se trestná činnost stala. Který konkrétně to bude, je podle Ištvana informace, která „není na pořadu dne“. Z dřívějších informací médií vyplývá, že policisté Janu Nečasovou viní ze zneužití zpravodajců v Praze a na „případně na dalších dosud neustanovených místech České republiky“. Výběr soudu tak mohou provázet podobné spory, jako samotnou příslušnost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„VSZ musí podat obžalobu k místně příslušnému soudu, nic jiného dělat nemůže. Ovšem tento soud by měl prvotně posoudit, zda obžalobu podává příslušný státní zástupce. Pokud dojde k názoru, že ne, věc má vrátit k došetření příslušnému státnímu zastupitelství,“ upozorňuje na možnou variantu příštího vývoje kritik postupu žalobců v kauze Nagyová, brněnský advokát Zdeněk Koudelka.

Kromě nynější manželky expremiéra viní žalobci v kauze bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka a také zpravodajce Jana Pohůnka.

Kauza se týká údajného sledování někdejší manželky Nečase Radky na podzim 2012 bez vědomí tehdejšího ministra obrany. Podle zpravodajců to nebylo sledování, ale obrana proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Hájí se tím, že měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. Objevily se prý informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Podle státního zastupitelství sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala Nagyová, která působila jako šéfka vládního kabinetu a Nečase si později vzala za muže. Armádní tajné službě podle obvinění dala fotografii i adresu Nečasovy ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a Kovandou. Na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

-rm-