Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Dál roste napětí mezi ministerstvem a nejvyšším státním zástupcem

Napjatá atmosféra mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem houstne. Vše se dál točí kolem snahy hnutí ANO odstranit z čela Městského státního zastupitelství v Praze Janu Hercegovou.

A nově kolem dopisu, který Zeman na ministerstvo poslal po vystoupení první náměstkyně Hany Marvanové v Otázkách Václava Moravce předminulý víkend. Na existenci dopisu upozornila Válková v rozhovoru pro server Echo24.

„Chci být korektní a nebudu citovat z dopisu, který po vystoupení náměstkyně Marvanové v televizi přišel z NSZ, ale trochu mě to překvapilo. Pan Zeman se cítí být dotčen slovy paní Marvanové, ale to už jsme trochu jako v mateřské školce,“ řekla Válková.

Zvláštní na celé věci je ale především fakt, že ministryně veřejně komentuje obsah dopisu, který jí nebyl určen. Zrovna jako skutečnost, že si nejvyšší státní zástupce posílá vzkazy s její náměstkyní.

„Obsah dopisu není určen ke zveřejnění. Nebyl adresován paní ministryni, ale paní náměstkyni Haně Marvanové. Nejvyšší státní zástupce si chtěl vyjasnit některé věci týkající se činnosti státních zastupitelství,“ uvedl mluvčí Zemanova úřadu Petr Malý.

Ani ministerstvo obsah dopisu zveřejnit nehodlá. Podle informací České justice ale Zeman Marvanové vytýká její snahu přizpůsobit policejní vyšetřování tzv. velkých kauz a dozorovou činnost státního zastupitelství mediální poptávce. V tom ovšem Válková za Marvanovou stojí: „Neřekla nic, co bych nemohla podepsat.“

Spor se rozhořel ve chvíli, kdy Marvanová koncipovala výzvu Zemanovi, aby na MSZ v Praze poslal kontrolu kvůli kauzám Opencard a Blanka, a Válková ji do Brna koncem února poslala. Zeman odpověděl, že mu zákon takový postup neumožňuje.

Ministerstvo teď hledá vlastní cesty, jak Městskému státnímu zastupitelství znepříjemnit život. A když to nejde přes kontrolu živých kauz, plánuje Válková kontrolovat aspoň administrativu. „Jak hospodaří se svěřenými prostředky, jestli smlouvy, které uzavřeli, jsou v pořádku. Jestli dodržují interní pokyny ministerstva a podobně,“ svěřila se Válková se svojí strategií Echu24. Podobně v pondělí ministr financí Andrej Babiš vyhrožoval majiteli serveru Echo24 daňovou kontrolou.

Ke vztahům s vedoucími státními zástupci Válková dodala, že po dvou měsících ve funkci stále doufá, že jsou Pavel Zeman a Lenka Bradáčová lidmi na svém místě. Řekla, že z nich není ani zklamaná, ani nadšená.

Robert Malecký