Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: Mediafax

Žalobci žádají pro Rittiga vazbu, soud mu vrátil pas

Pražské vrchní státní zastupitelství navrhlo vzít do vazby lobbistu Iva Rittiga i ostatní čtyři obviněné z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Uvedla to šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová.

Reagovala tak na to, že pražský městský soud vyhověl stížnosti obviněných a vrátil jim cestovní pasy. Obává se toho, že pětice uprchne a bude se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 5 návrh na vzetí do vazby pěti osob,“ uvedla Bradáčová. Právě tento obvodní soud v únoru Rittigovi a ostatním zakázal vycestovat a odňal jim cestovní doklady. Stalo se tak na návrh žalobce, který měl tehdy za to, že vazbu lze v tomto případě nahradit alternativním opatřením.

Rittig, jeho obchodní partner Peter Kmeť, někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a advokáti z kanceláře MSB Legal David Michal a Marek Stubley se proti odebrání pasů bránili stížností, které ve čtvrtek v neveřejném zasedání vyhověl pražský městský soud.

Pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Tu zastupoval Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

-čtk-