Demonstrace za Ukrajinu. Foto: Mediafax

Novináři a aktivisté na Ukrajině ve stavu ohrožení

Seznam nezvěstných a zadržovaných novinářů na Ukrajině sestavila Mezinárodní federace novinářů ve spolupráci s místními novinářskými organizacemi.Mezi nezvěstnými je i novinář, který v telefonickém rozhovoru použil kódovaná slova pro stav ohrožení a poté se odmlčel. Jeho telefon nikdo nezvedá.

Všichni novináři zadržovaní na Ukrajině musí být neprodleně propuštěni, prohlásila Mezinárodní federace novinářů (IFJ) a Evropská federace novinářů (EFJ) v reakci na nezvěstné a zadržované novináře na východě Ukrajiny. Národní svaz ukrajinských novinářů i Odborová organizace nezávislých médií na Ukrajině varují, že situace se pro média stala opravdu obtížnou a nebezpečnou.

Mezi zadržovanými na Ukrajině je například americký novinář Simon Ostrovsky z magazínu Vice News, který je podle zprávy Mezinárodní federace novinářů zadržován „proruskými separatisty ve Slavjansku, zatímco ukrajinského fotografa Jevgenije Gapiče pracujícího pro ukrajinské noviny Reportér, postrádá rodina od úterního rána“. Od minulého týdne je nezvěstný také ukrajinský korespondent Nadace pro otevřený dialog z Varšavy.

„Vyzýváme všechny strany konfliktu, aby zajistily dodržování práv a svobod novinářů a zaměstnanců médií,“ uvádí se ve zprávě Federace.

Mezinárodní federace novinářů sestavila ve spolupráci s místními novinářskými svazy následující seznam nezvěstných a zadržených novinářů.

Dne 16. dubna 2014, novinář polské nevládní organizace „Otevřený dialog“, zmizel ve Slavjansku nedaleko Donětska.

Dne 20. dubna 2014, novinářka a občanská aktivistka Irma Kratová, unesena separatisty

Dne 21. dubna 2014, dva zahraniční novináři z Itálie Pol Gogo a Vosino Attanasio a běloruský novinář Dymytro Galko, kteří pracovali pro noviny New Time, zadrženi separatisty ve Slavjansku, později propuštěni

Dne 22. dubna 2014, ukrajinský fotograf Jevgenij Gapič, nikdo o něm neví, naposledy hovořil v úterý ráno s rodinou z východního města Horlivka. Gapič, který pracuje pro ukrajinské noviny Reportér, použil v rozhovoru s manželkou kódovaná slova, která byla dohodnuta pro stav ohrožení. Poté přestal telefon odpovídat.

Dne 22. dubna 2014, americký novinář Simon Ostrovsky, zadržen ve Slavjansku spolu s britským kameramanem Frederickem Paxtonem.

-ire-