Chomutovští Piráti na kolenou, skutečně i obrazně. Extraligu nezachránili, kvůli stavbě jejich zimního stadionu bude město navíc platit desetimiliony. Foto: Mediafax

Za chyby i neprokázané zlodějiny budou města platit stamilióny

Města v Ústeckém a Karlovarském kraji i kraje samotné budou další roky doplácet na machinace s evropskými dotacemi. Úřad regionální rady Regionu soudržnosti (ROP) Severozápad od nich požaduje vrácení 395 milionů korun z již proplacených projektů. Všechny spadají do minulého, nebo dokonce předminulého období, kdy řídící výbor ROP Severozápad ovládala ČSSD s ODS.

Na chyby v projektech upozornil audit společnosti Deloitte Advisory.  Auditoři zkoumali 35 náhodných projektů, pochybení našli skoro u všech. Za chyby má platit 14 příjemců. Původní pokuty byly přitom mnohem vyšší. Všechny do jedné už ROP Severozápad snížil na 10 až 25 procent.

Platební výměry byly vydané většinou kvůli formálním chybám ve výběrových řízeních na dodavatele, nikoliv kvůli machinacím nebo předraženosti projektů.

Samotný úřad občas nějaké pochybení našel. Většinou šlo ale jen o drobnosti, za které příjemci platili maximálně statisíce korun. Na ostatní chyby museli přijít až externí auditoři.

Auditoři našli jen formální chyby

Jeden příklad za všechny. Bourání sektorového centra v Ústí nad Labem. Lukrativní zakázku za 80 milionů získala společnost AZ Sanace rodiny Zavoralů. Jakub Zavoral je ústeckým zastupitelem, byl lídrem TOP 09 v komunálních volbách. Letos těsně předtím, než by ho TOP 09 vyloučila, raději sám odešel. Přesto je jednou z nejvýraznějších postav ústecké politiky. Jeho zastupitelé drží společně s komunisty u vlády ČSSD.

Město mohlo v roce 2009 na zakázce na demolici ruiny výrazně ušetřit. Kdyby totiž po deseti dnech nestáhlo zakázku z úřední desky, stihla by se přihlásit i státní Explosia, která měla připravenou nabídku ve výši 43 milionů korun.

Takhle radnice vylosovala pět firem a vybrala „nejnižší“ nabídku AZ Sanace.
Tohle ale auditoři neřešili. Přišli na jinou chybu při zadávání zakázky – požadavek na bezdlužnost uchazečů.

Losovalo se i v Chomutově při zakázce na stavbu zimního stadionu. Místní radnice pro změnu udělala chybu v tom, že po společnosti North stav nechtěla povinné přílohy k účetní závěrce. Firmu o to ani zpětně nepožádala. Radnice pak vylosovala několik nabídek a North stav vybrala jako nejlepší. Původní pokutu 232 milionů korun snížil jako v jiných případech ROP Severozápad na desetinu. „Ukazuje se, že podezřelé zakázky a megastavby z doby vládnutí koalice ČSSD a ODS mohou být pro budoucnost Chomutova velkou zátěží,“ řekla k chomutovské losovačce mluvčí iniciativy Nechceme v Chomutově Palermo Tereza Dvořáková. Radnice se přitom roky dušuje, že jsou její zakázky transparentní.

Soupis hříšníků je dlouhý, nejvíc jich je z Ústeckého kraje. Kraj samotný má platit za zpackaný projekt oprav gymnázia v Rumburku na Děčínsku. ROP Severozápad vyměřil pokutu 42 milionů korun. Auditoři našli chyby i u projektů na revitalizaci areálu střední průmyslové školy a gymnázia v Ústí nad Labem, oprav silnice I/13 mezi Teplicemi a Duchcovem, Hostomicemi a Kostomlaty a u Klášterce nad Ohří.

Ústí nad Labem platí za chyby v zakázkách na projekty Integrovaného plánu rozvoje města. Platební výměry dostal magistrát kromě sektorového centra i za dnes už proslulé, i na drsné severské poměry do oka bijící zakázky na revitalizaci městských sadů a revitalizaci domu kultury (celkem 27 milionů korun). Všechny sankce jsou už přitom snížené na desetinu.

Žatec měl původně platit 180 milionů za Chrám chmele a piva, který může sloužit jako příklad naprosto zbytečných projektů. I tady pro město likvidační částku ROP snížil na 10 procent.

Taky Chomutov chyboval v už zmíněné zakázce na stavbu zimního stadionu. Další pokuty dostal Děčín nebo Litoměřice. Karlovarský kraj dostal pokuty za za přestavbu střední školy v Ostrově nebo rekonstrukci Becherovy vily v Karlových Varech.

Města i kraje se hromadně proti výměrům odvolávají k ministerstvu financí. Úředníci jim i přesto doporučují pokuty platit a čekat. Pokud totiž s odvoláním neuspějí, budou kromě samotných výměrů platit i penále. To už je teď v případě všech projektů na stejné výši jako pokuty samotné. „“Vyšší penále, než vzniklo, už nám regionální rada nemůže vyměřit,“ řekl zastupitelům Ústí nad Labem šéf finančního odboru Rudolf Jakubec. Přesto se ústečtí pustili do dobrodružství a pokutu nezaplatili. Kromě penále jim hrozí i placení úroků z prodlení.

Ministerstvo financí zatím rozhodlo o odvolání jednou. V neprospěch Ústeckého kraje. Neodpustilo mu pokutu za rumburské gymnázium. Případ tak putuje k soudu.
Ani jeden z projektů, na které ROP Severozápad vydal platební výměry, přitom neskončil obviněním zodpovědných úředníků, případně zastupitelů, kteří o nich rozhodli.
Některé policie vyšetřovala, všechny ale odložila.

Zatím jediným odsouzeným v kauze evropských dotací na severu Čech je někdejší šéf úřadu ROP Petr Kušnierz. Za to, že bral úplatky za ovlivnění projektů, dostal pět let. Teď společně s dalšími sedmi lidmi čelí obžalobě znovu. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu jim připisuje ovlivnění projektů za 1,4 miliardy korun. Víc než 900 milionů na ně ROP Severozápad proplatil. Kromě Kušnierze má stát před soudem i někdejší náměstek tehdejší hejtmanky Jany Vaňhové Pavel Kouda, další dva bývalí ředitelé ROP Severozápad Petr Vráblík a Pavel Markvart a bývalí úředníci. Soud by měl začít ještě letos.

-unl-