Společnosti Apple a Google uzavřely dohodou jednu z největších právních bitev. Koláž: redakce

Apple a Google mají dohodu, končí tak jedna z největších bitev právníků

Giganti technologického průmyslu, společnosti Apple a Google, končí jednu z největších právních bitev historie. Motorola Mobility, která patří společnosti Google, a firma Apple se totiž dohodly na urovnání všech svých dosavadních patentových sporů ohledně chytrých mobilních telefonů.

Dohodou obou firem tak končí jedna z největších a nejsledovanějších právních bitev v odvětví vyspělých technologií. Firmy se dohodly, že budou spolupracovat na reformě patentů. V sobotu o tom informovala zpravodajská agentura Reuters.

Obě společnosti, které vydaly k ukončení sporu společné prohlášení, uvedly, že dohoda o ukončení sporů se netýká vzájemného uznávání licencí k jejich konkrétním patentům. „Apple a Google se také dohodly, že budou spolupracovat v některých oblastech patentové reformy,“ píše se ve sdělení.

Obě společnosti informovaly federální odvolací soud ve Washingtonu, že jejich spor by měl být ukončen, údajně již v pátek. Nezdá se nicméně, že by se firma Apple vzdávala svého sporu s jiným významným hráčem, společností Samsung. Nic totiž nenasvědčuje tomu, že by v tomto případě měla přijít nějaká dohoda.

Apple a firmy, které vyrábějí smartphony na bázi operačního systému Android od Googlu, na sebe po celém světě navzájem podaly stovky žalob. Snaží se tak chránit svou technologii. Spoluzakladatel Applu Steve Jobs kdysi Android označil za kradený produkt.

-red- -čtk-