Prezident republiky Miloš Zeman Foto: archiv

Nejvyšší státní zástupce hledá podporu pro zákon o státním zastupitelství na Hradě

Prezident Miloš Zeman jednal s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem o nové podobě zákona o státním zastupitelství. Na schůzce, která se odehrála v průběhu dubna, by nebylo nic zvláštního, nebýt dvou okolností. Ani jedna ze stran o ní proti zvyklostem nijak neinformovala a právě tak tají, co bylo jejím obsahem.

Podle informací České justice Pavel Zeman na Hradě hledal podporu pro svou verzi zákona o státním zastupitelství. Ta totiž obsahuje kontroverzní návrhy, jako je například doprovodná změna Ústavy, a na ministerstvu spravedlnosti se zatím příliš velké podpoře netěší. Nesouhlas zaznívá rovněž z poslanecké sněmovny, ministerstvo navíc pracuje na vlastní verzi, jak České justici potvrdila náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Prakticky hotový je v tuto chvíli ministerský návrh části zákona, která se týká posílení kárné odpovědnosti státních zástupců.

Schůzku prezidenta s nejvyšším mužem soustavy státního zastupitelství obě strany sice na přímý dotaz potvrdily, o obsahu ale svorně mlčí. „Pan prezident se setkal s nejvyšším státním zástupcem v uplynulém měsíci. Další sdělení k této schůzce nemám,“ uvedl mluvčí Hradu jiří Ovčáček.

V podobném duchu přišla odpověď i z Nejvyššího státního zastupitelství. „Můžu pouze potvrdit, že se pan nejvyšší státní zástupce sešel s panem prezidentem. K obsahu schůzky nebudeme zveřejňovat žádné informace,“ řekl mluvčí NSZ Petr Malý.

Je přitom zcela neobvyklé, že by prezidentův úřad nezveřejnil informaci o oficiálním jednání hlavy státu s vysokým představitelem justice. Krátkou zprávu vydal Hrad i loni v červenci, kdy se za prezidentem vydal olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, aby si z úst Miloše Zemana vyslechl „plnou podporu v jeho práci a v úsilí odhalit klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou“. O dubnové schůzce ale v informačním servisu Hradu jakákoli zmínka chybí.

Předkladatelem zákona do vlády a pak do sněmovního kolečka má být ministerstvo spravedlnosti, které o iniciativě Pavla Zemana nebylo informováno.

Podle informací České justice je jedním z bodů, o němž prezident s Pavlem Zemanem jednal, například dosud sporný způsob jmenování nejvyššího státního zástupce. V návrhu zákona z pera NSZ jsou dvě varianty, nejvyššího státního zástupce by podle první jmenoval přímo prezident, ve druhé vláda, v obou případech na dobu 10 let. Pokud by se představy Pavla Zemana naplnily beze zbytku, mohli by se oba muži na Hradě sejít znovu – při jeho jmenování nejvyšším státním zástupcem podle nového zákona.

Robert Malecký