Přátelé Ruska na Hradě. Sešlo se jich ve čtvrtek několik stovek. Foto: Petr Stříbrný

Oslavy Dne vítězství se nesou ve znamení ukrajinské krize

Trvalý fenomén české zahraniční politiky vyjadřovaný docházkou na ruskou či americkou, eventuálně i jinou ambasádu, pokračuje a právě dnes vrcholí. V souvislosti s dnešním banketem k 69. výročí konce 2. světové války na Velvyslanectví Ruské federace je od rána v tisku diskutováno, který politik jmenovitě na ambasádu dorazí a který účast odmítl. Že se letos na ambasádu nedostaví, potvrdil prezident Miloš Zeman.

„Miloši Zemane! Uvědom si, že jsi prezidentem této země!“ volala hromovým hlasem směrem k oknům Pražského hradu Jana Volfová, předsedkyně okrajové strany Česká Suverenita. „Prosím, jdi na oslavu porážky fašizmu na ruské velvyslanectví!“ K témuž před ní prezidenta vyzval i senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Oba tak na čtvrtečním shromáždění skupiny Přátelé Ruska reagovali na prezidentovo prohlášení, že se letošní oslavy konce 2. světové války na Velvyslanectví Ruské federace nezúčastní. Všechny projevy sledovala a natáčela policie.

Práva shromažďovacího a práva na svobodu slova a projevu na Den vítězství využili Přátelé Ruska, skupina, kterou založil advokát a bývalý politik Jiří Vyvadil a která dnes čítá přes čtyři tisíce lidí. Z nich se na Hradčanském náměstí na shromáždění za svobodu a demokracii sešly asi čtyři stovky.

„Někdo je zde za levici, jiný za pravici, ale jisté, že, že všichni budeme zhanobeni a mě budou nazývat kontroverzním advokátem a extrémistou. Protože se stavíme na stranu pravdy,“ uvedl na začátek akce Jiří Vyvadil. Poté přítomné požádal bývalý poslanec a současný vysokoškolský učitel Radim Valenčík, aby střízlivě posuzovali fakta a nepovažovali každého s jiným názorem za nepřítele, neustále analyzovali a pátrali po historických faktech. „Máme šanci pochopit tajemství doby, a to každá doba nenabízí,“ uzavřel svůj projev.

Svůj pohled na to, co se děje na Ukrajině, pak předložil poslanec evropského parlamentu Miloslav Ransdorf (KSČM): „Došlo ke zradě myšlenek, které původně zněly na Mejdanu a byly obhajobou svobody a demokracie. To uznává i Putin. Dnes jde bohužel o fašismus, jedna třetina ukrajinské vlády je pod vlivem fašismu,“ uvedl. Podle něho je to, co se stalo v Oděse, psychologickým zlomem, neseme si zátěž z minulosti, ale odpovědnost máme za budoucnost, nesmíme dopustit další zfanatizovaný dav, který bude vraždit. Je nutné Evropskou komisi tlačit k racionálnímu jednání, řekl Ransdorf, kterému způsob informování o událostech na Ukrajině připomíná Masaryka a hilsneriádu.

Projev přednesl i zástupce Podkarpatské Rusi, který doslova uvedl, že Podkarpatská Rus je v současnosti pod nadvládou banderovců, a proto mnozí Rusíni žádají o cizí občanství, především maďarské. On sám už má maďarský pas od chvíle, kdy k vládě na Ukrajině přišla strana Svoboda před dvěma lety. „Ti lidé jsou mladí fašisté, kteří to nevědí a mnozí Ukrajinci bez zkušenosti tomu dlouho nechtěli věřit,“ řekl. Na Ukrajině chtějí ze sousedů udělat nepřátele, poštvat lidi proti sobě, tak začínal Hitler a tak začíná každá válka. A jsou to nakonec tito nevinní lidé a sousedé, kteří musí jít do války, upozornil.

Ukrajina je obětí hry korporací a velmocí, zaznělo stejně jako odsudek české zahraniční politiky a těch, kteří jezdili podporovat majdanisty.

Shromáždění se svatojiřskými vlajkami a stužkami jako symboly ruského vojenského vyznamenání cti, které zřídila Kateřina II., na závěr v ruštině vyslalo vzkaz Ruské federaci, že není sama, což rozplakalo přítomné Rusy a také již odvysílala ruská televize.

Oslavy Dne vítězství pokračují v pátek před justičním palácem na náměstí Kinských,  tam, kde dříve stával sovětský tank odstraněný po roce 1989.

-ire-