Turecko šokováno rozsudkem za invazi na Kypr, neuzná ho

Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého má Turecko zaplatit Kypru za invazi na Kypr v roce 1974 do tří měsíců 90 milionů euro, se podle mluvčího tureckého ministerstva zahraničí Tanju Bilgice neopírá o právní základ, a proto neexistuje možnost, že by byl implementován, uvedl k rozsudku mluvčí. Tisk v Turecku uvádí, že země rozsudek neuzná, není však jasné, jak to učiní, když uznává jurisdikci ESLP.

Obrovská pokuta ve výši 90 milionů euro má být rozdělena na dvě části: 30 milionů euro má Turecko vyplatit příbuzným zmizelých řeckých Kypřanů a 60 milionů euro je částka za škody utrpěné při invazi na Kypr. Je to poprvé, co Turecko bylo shledáno vinným a musí zaplatit jiné zemi. Dříve udělená pokuta ve výši 13 milionů euro za poškození majetkových práv řeckých Kypřanů bylo vyplaceno soukromým vlastníkům.

„Rozhodnutí je nespravedlivé a popírá fakta o Kypru, jeho obsah je vadný a rozporuplný, obchází právní základy a není žádná možnost, jako jej vykonat v pokračujících podmínkách Kypru,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Bilgic. „Turecko bude pokračovat v pokusech o stálé řešení záležitosti s Kyprem, a to i přes nespravedlivý příkaz soudu, který vytváří novou chybu v právu,“ řekl.

Vůdce Strany národního hnutí Devlte Bahceli šel v prohlášení ještě dále: „Ve jménu národa vyzývám premiéra, aby odmítli rozhodnutí ESLP a poslal ho zpítky a prohlašuji ke všem stranám, že budeme tuto záležitost pozorně sledovat,“ uvedl na schůzi poslaneckého klubu.

Sám ministr zahraničí Turecka vyhlášení rozsudku pozorně sledoval a jen pár minut před rozhodnutím uvedl, že nynější načasování vyhlášení rozsudku, který přichází po deseti letech od podání stížnosti, je špatně, protože v současnosti začal proces mírových rozhovorů s Kyprem a z psychologického hlediska to není pro rozhovory dobré.

Stížnost byla k Evropskému soudu pro lidská práva podána řeckým Kyprem v roce 1994. Soud konstatoval porušení Úmluvy vzhledem k 1 491 zmizelým řeckým Kypřanům a k 211 tisícům řeckým Kypřanům, kteří byli vyhnáni z domovů po intervenci v roce 1974. Pro Ankaru byl rozsudek ESLP šokem, komentuje událost tisk, také proto, že Turecko Republiku Kypr neuznává.

-ire-