Žádný příkaz nemůže změnit preference a chutě spotřebitelů. Ti si vždy najdou možnosti, jak hrát. Foto: archiv

Vláda odmítne, aby v místním referendu rozhodla naprostá menšina

Negativní stanovisko vlády k návrhu zákona z dílny hnutí Úsvit, kterým se ruší kvórum při místním referendu, je připraveno na středeční jednání vlády. O věcech, které se dotýkají všech občanů, nemůže rozhodovat naprostá menšina, stojí v příloze připraveného zamítavého usnesení. Místní referendum se koná například dnes v Praze 7 a občané v něm mají možnost rozhodnout, zda městská část zcela zakáže nebo omezí hazard. Poslední referendum o hazardu v Praze 8 bylo neplatné právě kvůli nezájmu obyvatel, kteří hlasování ignorovali.

„Kvóra stanovená v současné době zákonem o místním referendu kromě předpokladu pro legitimitu takto konstituovaných rozhodnutí zohledňují skutečnost, že v místním referendu může být rozhodnuto o otázkách, které jsou pro fungování obce zásadní, a že rozhodnutí v místním referendu se dotýká všech občanů obce. Stanovení kvóra tak má především zajistit dostatečnou reprezentativnost při rozhodování v místním referendu a zabránit současně tomu, aby o zásadních otázkách výkonu územní samosprávy, majících přímý dopad na všechny občany obce, mohla rozhodnout naprostá menšina oprávněných osob. Současně jsou kvóra zákonem stanovena v takové výši, aby nevytvářela nepřiměřené překážky pro přijímání platných a závazných rozhodnutí v místním referendu,“ píše se ve stanovisku vlády, která současně přichází s alternativním návrhem:

„V úvahu by přicházela změna spočívající v odstranění podmínky celkové minimální účasti hlasujících v místním referendu a zachování pouze podmínky minimálního počtu oprávněných osob hlasujících pro konkrétní návrh. Co se týče rozhodování o oddělení části obce, sloučení obcí či o připojení obce, s ohledem na zásadní důsledky takovýchto rozhodnutí pro občany dotčených obcí je nezbytné, aby pro jeho přijetí zůstalo zachováno dosavadní kvalifikované kvótám,“ stojí ve vládním stanovisku.

Předložený návrh zcela pomíjí právní úpravu krajského referenda obsaženou v zákoně o krajském referendu. Úprava platnosti a závaznosti rozhodnutí v krajském referendu je přitom analogická k právní úpravě místního referenda. S otázkou vzniku nedůvodné rozdílnosti v právní úpravě institutu místního referenda na jedné straně a institutu krajského referenda na straně druhé se předkladatelé návrhu zákona nikterak nevypořádávají, uzavírá vládní dokument.

Na účast v dnešním referendu o hazardu v Praze 7 už začali lidé uzavírat sázky a předpokládá se, že stejně jako v Praze 8 hazard většinu obyvatel nezajímá. Výsledky dnešního referenda v Praze 7 budou známy dnes večer.
-čtk-, -ire-