ústavní s

Kvůli údajným úplatkům v kauze Pandur zamíří k soudu Marek Dalík

Pražský městský soud začne v pondělí projednávat obžalobu lobbisty Marka Dalíka. Někdejší poradce expremiéra Mirka Topolánka čelí obvinění z korupce při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Dalík si údajně řekl v roce 2007 zhruba o půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu vozidel s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Za pokus o podvod mu hrozí až deset let vězení. Dalík kauzu již dříve označil za nesmysl.

Obžalobu na lobbistu podalo vrchní státní zastupitelství v květnu. Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr, který v březnu 2011 uvedl, že Dalík požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Kriminalisté lobbistu zadrželi začátkem října 2012 v Praze. Žalobce pro něj navrhoval vazbu kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků, soud mu ale nevyhověl.

Dalík se podle vyšetřovatelů pokusil o podvod – peníze nakonec nezískal, ale údajně slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když na ni neměl ve skutečnosti vliv. Detektivové protikorupční policie na vyšetřování případu pracovali zhruba tři roky v mezinárodním týmu s policisty z Rakouska, justiční orgány pak spolupracovaly i s kolegy z USA, Izraele, Švýcarska a Španělska.

S plánem pořídit armádě nové transportéry přišla vláda Vladimíra Špidly v roce 2003. Odsouhlasila tehdy pořízení 240 nových transportérů. O dva roky později pak kabinet Stanislava Grosse (ČSSD) vypsal výběrové řízení, do kterého se přihlásilo sedm firem. Ve finále zůstaly finská Patria a rakouský Steyr. V lednu 2006 pak vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že transportéry koupí od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun. Smlouvu s rakouskou firmou podepsal v červnu 2006 tehdejší ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU).

O rok později ovšem pandury nevyhověly testům a Topolánkova vláda rozhodla, že smlouvu se Steyrem vypoví. Den po rozhodnutí vlády ale premiér Topolánek řekl, že armáda transportéry potřebuje, ale ne takové množství. V roce 2008 už pandury testováním prošly a Topolánkův kabinet na jaře 2009 rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy korun. Tisk později uvedl, že Česká republika nakoupila pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se výrazně lišily výbavou.

Více než rok po podpisu smlouvy se o obchod začal zajímat česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 pak média zveřejnila výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek. Dalík tehdy jeho slova o obřím úplatku označil za úplný nesmysl.

Kauza nákupu Pandurů je další z případů údajně problematických armádních zakázek, který česká policie a justice řeší. V květnu městský soud nepravomocně zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Před soudem naopak neskončil případ údajné korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili.

-čtk-