Sedící žena Pabla Picassa. Repro: Česká justice

Kvůli vývozu Picassovy Sedící ženy se Národní galerie obrátila na policii

Policie již obdržela materiály k případu Picassova obrazu Sedící žena, který se zřejmě již nenachází na území České republiky, přestože je registrovanou kulturní památkou. Na Policejní prezidium se včera obrátilo vedení Národní galerie.

„Policie od nás samozřejmě má již všechny materiály,“ uvedl pro Českou justici ředitel Národní galerie prof. Vít Vlnas. Podnět obsahující potřebné informace odeslala přímo Policejnímu prezidiu včera ráno ředitelka sekce odborných činností Národní galerie, v jejíž kompetenci jsou vývozy uměleckých děl, PhDr. Jana Řepová, jak potvrdila České justici.

Pověřený ředitel NG prof. Vít Vlnas již dříve uvedl, že trvalý vývoz Picassova obrazu Sedící žena je podle zákona zcela nemožný, o povolení k dočasnému vývozu by musela rozhodnout vláda a osvědčení v tomto řízení by vydávala podle zákona Národní galerie. Nic z toho se nestalo.Vlastník obrazu, který je registrován na seznamu kulturních památek, je podle zákona povinen oznámit každý přesun tohoto předmětu,“ upozornil prof. Vlnas.

K pokusu o nelegální vývoz došlo už v roce 2011, kdy v rozporu se zákonem podepsal vývoz galerista Jan Třeštík. Obraz zadrželi celníci na letišti Ruzyně a Jan Třeštík byl pravomocně uznán vinným.

Na dotaz, zda je informován, že obraz se zřejmě nenachází na území České republiky a zda s tím má či nemá cokoli společného, sdělil Jan Třeštík, že vůbec neví, o čem je řeč, žádnou takovou informaci nemá a zásadně odmítl jakoukoli spojitost se svojí osobou s tím, že nemá se záležitostí nic společného, netýká se ho a že epizoda s pokusem o nelegální vývoz je pro něho lidsky i po právní stránce uzavřena. Na dotaz, zda souhlas s vývozem v roce 2011 uděloval pro firmu Interpoint, potvrdil, že ano. Tři hodiny poté ovšem poslal sms, ve které napsal, že „obraz je celou dobu na území ČR a že věc předává právníkovi“.

Picassův obraz z Kramářovy kolekce má podle některých historiků hodnotu až 200 milionů korun. Vhledem k jeho malému rozměru nemusel být jeho vývoz složitý. Sedící žena je kvaš z roku 1909 o rozměrech 27 x 21 cm.

Irena Válová