Za dopoledne přišlo hlasovat v referendu o hazardu v Holešově pět lidí, někde nepřišel nikdo.

Litvínovský experiment: Zákaz hazardu vede hráče do černých klubů

Měl to být krok, který zbaví město alespoň části drobné kriminality a zamezí tomu, aby sociálně slabí házeli peníze, které dostávají na dávkách od státu, do blikajících beden. Litvínov patřil k průkopníkům zákazu hazardu. Jako jedno z prvních měst zakázal výherní automaty, jako jednomu z prvních měst vyhovělo ministerstvo financí v regulaci doby provozu videoterminálů. A jako jedno z prvních měst zakázalo hazard úplně. Jenže experiment se úplně nevydařil, ve městě rostou černé hazardní kluby.

Videoterminály mají z Litvínova zmizet do konce letošního roku. Praxe je taková, že jakmile herna obdrží od ministerstva financí rozhodnutí o ukončení činnosti, hned druhý den nesmí otevřít. Radnice se vzdala průměrných 15 milionů ročně, které z provozu automatů dostávala, za vizi toho, že se ve městě nebude hrát. Důvodů k tomu bylo víc, především ale to, že do automatů házejí peníze lidé v nouzi, často odkázaní na sociální dávky. Ostatně i velké kontroly strážníků a úředníků to opakovaně prokázaly.

Jenže konec hazardu ve městě nenastal a zřejmě nenastane.

Už loni se v Litvínově objevily první nelegální herny. Navenek fungují jako soukromé kluby, sídlí striktně v soukromých objektech. Hraje se v nich dál. Rozdíl je v tom, že tyto herny už strážníci a úředníci kontrolovat nemohou. O peníze v hazardu v nich přichází město i stát. A hraje se i na místech, kvůli kterým Litvínov hazard zakázal úplně. Na sídlišti Janov, jedné z největších sociálně vyloučených lokalit.

„V Janově začalo působit Občanské sdružení Život je hrou, které provozuje 7 strojů v herně, kde žádné už být neměly. Upozorňoval jsem vedení města, že to v Litvínově takhle dopadne, už v loňském roce. Samozřejmě, že když zakážou plošně veškerý hazard, hráči si způsob najdou. Jen se bude hrát bez kontroly města a nebude mít město z hazardu žádný výtěžek. Tak tu dnes máme černé herny, kde se hraje bez kontroly. Bylo naivní si myslet, že to dopadne jinak,“ říká k zákazu heren litvínovský zastupitel a radní Ústeckého kraje Martin Klika (ČSSD).

Loni na podzim se společně s ostatními opozičními zastupiteli pokusil změnit obecně závaznou vyhlášku o plošném zákazu hazardu. Navrhoval dvě varianty. Zjednoduše řečeno omezený počet heren v provozu neomezenou dobu, nebo neomezený počet heren s omezenou dobou provozu. Neuspěl. Radnice i ministerstvo financí svorně říkají, že černé herny má řešit policie. Za nelegální hernu ale zatím žádné obvinění nepadlo. Alespoň ne v Litvínově. „Tak tu dnes máme černé herny, kde se hraje bez kontroly. Bylo naivní si myslet, že to dopadne jinak,“ doplňuje Klika.

Fenomén zvaný kvízomaty

Provozovatelé heren, kteří si navzdory vyhláškám chtěli udržet živnost, teď hromadně vyhlášky obcházejí pořizováním kvízomatů, v podstatě klasických automatů, které kromě hraní požadují odpovědi na otázky. Většinou takové, které bez mrknutí oka zvládne zodpovědět desetileté dítě. A hraje se dál. I v Litvínově. Ani korunu z toho nemá ani stát, ani města. Ministerstvo financí ale varuje, že kvízomaty odporují zákonu a nebude je tolerovat. „Toto jednání může být posouzeno jako správní delikt nebo trestný čin. V případě trestného činu hrozí provozovateli trest odnětí svobody v délce až 10 let,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Policie a finanční správa už spustily na herny s kvízomaty´zátahy. Víc než tři stovky kvízomatů už policie v hernách zajistila, finanční úřady zahájily s jejich provozovateli správní řízení. Kromě zpětného odvodu jim hrozí i desetimilionová pokuta.

Boj o referenda

S evropskými volbami se konalo referendum o hazardu v Praze 7, nedávno předctím v Praze 8. Ani jedno není platné, a tudíž ani pro zastupitele závazné. Přišla k nim asi jen čtvrtina voličů. Přesto iniciátoři referenda znovu sbírají podpisy a chtějí referendum znovu, tentokrát s komunálními volbami.

Podzimních protihazardových referend bude letos na podzim zřejmě rekordní počet. Ostatně boj s hazardem si do programů dává řada stran a hnutí ve městech.

O budoucnosti hazardu budou na podzim rozhodovat pravděpodobně i v Chomutově. Ve městě se podle vyhlášky může hrát jen na dvou místech, oba objekty přitom patří městu. Referendum chtělo v zastupiteůstvu protlačit hnutí PRO! Chomutov. Neuspělo. Iniciativa Nechceme žít v Palermu nakonec sesbírala dost podpisů a radnici zřejmě nezbyde nic jiného, než refendum vyhlásit.

Podpisy se sbíraly i v Ústí nad Labem. Za víc než půlrok jich tady iniciativa Ústí bez hazardu sebrala asi 4000, tedy něco málo přes polovinu, než je k vyhlášení potřeba. Vítr z plachet odpůrcům hazardu ale vzalo vedení ústecké radnice. Před týdnem zastupitelé uložili tajemníkovi magistrátu, aby přes léto připravil návrh vyhlášky, která by zavedla nulovou toleranci. Zastupitelé ji budou schvalovat na posledním zasedání před volbami. Vedení města tak sebere konkurenci jeden z hlavních bodů volebního programu, městská kasa ale přijde o 50 milionů ročně. Na pracovní skupině, která hazard a jeho dopady na kriminalitu a sociální sféru ve městě řešila, přitom opakovaně zaznělo, že v Ústí problém s hernami není. Nepoflakují se v nich děti ani příjemci sociálních dávek. 50 milionů ročně je přitom pro Ústí mimořádně vysoká částka. Po uši zadlužené město bude dalších 20 let splácet nejrůznější půjčky a úvěry. Peněz na investice má už teď minimum. I přesto se chce zařadit po bok desítek měst, kde už jsou automaty tabu.

-unl-