Ministryně a její pravděpodobný nástupce. Foto: Robert Malecký

Předsedou krajského soudu by podle Válkové neměl být člověk, který na něm pracuje

Na předsedu krajského soudu by neměl kandidovat soudce, který u daného soudu již působí. Návrh, který by podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) nedopustil podobné spory, které se rozvířily kolem návrhu na jmenování předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. Válková v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT řekla, že by tento institut ráda zakotvila do zákona o soudech a soudcích.

Inspirací je podle ministryně Německo, kde tato úpravu funguje. „V Německu je to jednoduché. Tam mají právní úpravu, která zakazuje, aby předsedou se stal soudce z toho soudu, o jehož post se jedná. My takovou úpravu bohužel nemáme,“ řekla Válková. Pomohlo by to podle ní vyloučit místní vlivy, o kterých se mluví v souvislosti s výběrem předsedy ústeckého krajského soudu. „Novela zákona o soudech a soudcích je teď na mém stole,“ odpověděla na otázku moderátora, proč takovou úpravu jako ministryně spravedlnosti nenavrhne. „Budeme o tom diskutovat a já to budu chtít, myslím, že je to z hlediska právního státu optimální,“ dodala.

K rozhodnutí už naopak Válková dospěla v případě druhého krajského soudu, kde se letos na podzim uvolňuje místo předsedy. Do Brna navrhne prezidentovi ke jmenování dosavadního místopředsedu Vrchního soudu v Praze Milana Bořka. Rozhodnutí je v souladu s doporučením výběrové komise, od které Bořek dostal 49 z 50 možných bodů.

Ministryně spravedlnosti v ČT potvrdila informace České justice, že její bývalá první náměstkyně Hana Marvanová neměla žádné pověření jednat o situaci v justici s vedením tajné služby BIS. Lidové noviny v sobotu napsaly, že se ministerstvo spravedlnosti s kontrarozvědkou spojilo a že jednáním byla pověřena právě Marvanová, která se měla sejít s ředitelem služby Jiřím Langem. 

„Já jsem nikoho nepověřila. Musela tedy mít pověření k jednání s BISkou od někoho jiného,“ uvedla Válková. Ta se příští týden chce sejít s ředitelem tajné služby Jiřím Langem. „Chci se ho zeptat, zda ve vztahu k resortu poskytoval – a na základě jakého pověření – zprávy,“ řekla ministryně.

Podle ní v případě, že BIS disponuje konkrétními informacemi o spojení soudců s organizovaným zločinem, jak tvrdí BIS ve zprávách z let 2009 a 2010, měly by se tím okamžitě zabývat orgány činné v trestním řízení. „Zprávy, které nesnesou odkladu, jsou přesně zprávy, kde jsyou konkrfétní jména. U soudu toho a toho soudce ten a ten je ve spojení s organizovaným zločinem a je třeba zahájit trestní stíhání. Jako ministryně bych to okamžitě předala orgánům činným v trestním řízení a samozřejmě bych informovala nejvyššího státního zástupce, vrchní státní zástupkyni. Pokud takové informace BIS má, já jsem je nedostala,“ uvedla Helena Válková.

Robert Malecký