Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Výběrové řízení na místo předsedy ústeckého krajského soudu se může opakovat

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) poprvé připustila, že výběrové řízení na místo předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem může být zrušeno a vypsáno nové. Na definitivní rozhodnutí ještě zbývá dost času, řekla České justici. Z výběrového řízení vyšel jako vítěz předseda Okresního soudu v Mělníku Jan Veselý, jeho jmenování ale odmítla Soudcovská rada krajského soudu.

Soudcovská rada upozornila, že Jan Veselý nebyl příznivě hodnocen Krajským soudem v Praze jako soudem nadřízeným jak pro jeho výkon funkce předsedy mělnického soudu, tak funkce soudce. Nedostatky měly být takové intenzity, že byl vedením nadřízeného soudu upozorněn na možnost podání návrhu na kárné řízení. Konkrétně mělo jít o nedostatky v organizaci práce, nerovnoměrné zatížení senátu, dlouhodobé neobsazení funkce místopředsedy soudu nebo nerepektování pokynů nadřízeného soudu v rámci dohledové činnosti.

„Musím to prověřit. Ještě si vyžádám další doplňující informace od Krajského soudu v Praze a budu chtít mluvit s jeho předsedkyní Ivanou Švehlovou,“ řekla České justici Válková. Dodala, že pro rozhodnutí, zda Veselého případně navrhne prezidentovi ke jmenování, je nutné i stanovisko dotčeného soudce. Ten je v současné době na dovolené. „Mám čas do 30. září se rozhodnout, zda ho navrhnu, nebo vypíšu nové výběrové řízení,“ uvedla Válková. 30. září vyprší mandát dosavadnímu předsedovi soudu Milanu Kohoutkovi.

Ministerstvo se chce vyhnout blamáži, která by nastala v případě doporučení kandidáta, kterého by prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat. „Komise ministryni pouze doporučuje, zatímco ministryně panu prezidentu navrhuje a nese za svůj návrh veškerou politickou i morální odpovědnost, zatímco komise v tomto směru žádnou odpovědnost nemá. V tomto smyslu je proto nutné chápat a interpretovat můj uvážlivý postoj a z něj vyplývající povinnost prošetřit a rozptýlit veškeré pochybnosti dříve než budu svůj návrh panu prezidentovi předkládat s plným přesvědčením, že jde v daném čase o nejlepšího, v úvahu přicházejícího, konkrétního kandidáta,“ uvedla k tomu Válková.

Lidové noviny v sobotu napsaly, že se ministerstvo spravedlnosti kvůli situaci v české justici spojilo s tajnou službou. Jednáním v BIS byla údajně pověřena dnes už bývalá náměstkyně Hana Marvanová, která se měla sejít s ředitelem služby Jiřím Langem. Sama Marvanová ani vedení služby ovšem schůzku nepotvrdily, podle informací České justice neexistovalo ani žádné pověření, aby Marvanová případně s tajnou službou jednala.

Podle LN se Marvanové dostalo varování před prorůstáním klientelistických sítí s kořeny v podsvětí do krajských soudů v Ústí nad Labem a v Brně. BIS na problémové regiony upozorňovala už ve výročních zprávách z let 2009 až 2011. „Zjišťovala jsem si, jestli tato situace trvá, anebo došlo k posunu a ten problém je vyřešen. Dozvěděla jsem se, že problém existuje stále,“ uvedla v LN Marvanová. Není přitom zřejmé, zda tato citace z rozhovoru odkazuje ke schůzce s vedením BIS, či zda má exnáměstkyně na mysli jiná zjištění.

Robert Malecký